KATASTAR TRAŽI POVEĆANJE BROJA ZAPOSLENIH, NEOPHODNA JOŠ 402 RADNIKA

14. Sep 2022
Photo: freepik.com

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je pokrenuo inicijativu za povećanje broja sistematizovanih radnih mesta za 402 zaposlena.

Napominju da je to optimalni minimum za nesmetano funkcionisanje RGZ u narednom periodu.

U saopštenju je navedeno da je RGZ 1997. godine imao 2.890 zaposlenih, ali i da je bio „konstantno pod pritiskom smanjivanja njihovog broja“, što je dovelo do toga da su 2018. godine imali 2.020 zaposlenih, odnosno „čak 870 ljudi manje nego sa kraja 20. veka“.

„U isto vreme su se broj predmeta i privredna aktivnost, naročito u poslednjih nekoliko godina, višestruko uvećali, međutim, RGZ je dostigao tehnološki maksimum i više nije moguće drastično tehnološki unaprediti rad. Jedini način da se odgovori na povećan broj zahteva i predmeta je kadrovsko jačanje institucije“, poručili su iz Republičkog geodetskog zavoda, prenosi sajt 021.

„Ukoliko vlada usvoji ovakvu inicijativu, efikasnije će se rešavati višedecenijski problemi iz domena upravljanja nepokretnostima i unaprediće se ekonomija Srbije“, navodi se u saopštenju.

RZG navodi da uređen sistem upravljanja nepokretnostima podiže BDP države za sedam procenata, dok u nekim privrednim granama, kao što je građevinska industrija, podiže efikasnost i do 15 odsto.

Podseća se da skoro polovina objekata u Srbiji nije upisana u državni registar Katastra nepokretnosti, dok je u isto vreme njima moguće trgovati, što otvara prostor raznim malverzacijama.

„Upis svih nepokretnosti u Katastar je od velike važnosti za građane i državu Srbiju. Zbog formalne prirode posla i velikog broja kontrolnih mehanizama, kako bi se zaštitila imovina građana i njihova prava, procedure upisa su jako kompleksne i naizgled krute“, saopštio je RGZ.

Ova institucija napominje da i pored digitalnih procesa i sistema koje je implementirala, da bi sistem bio još efikasniji, neophodno je povećati broj radnika.

 

Izvor: 021.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.