LAFARGE ZELENI BETON: NOVA KULTURA GRADNJE

03. Dec 2022
Photo: Lafarge Srbija (Poslovna zgrada GTC X)

Prema podacima Ujedinjenih nacija, gradovi proizvode više od 60% svetske emisije gasova staklene bašte, ali su takođe i ključni akteri za savladavanje klimatskih promena. Očekuje se da će oko 70 odsto svetske populacije živeti u gradovima do 2050. godine, uz dodatnih 2,5 milijardi ljudi. Demografski rast i urbanizacija direktno podstiču gradnju; predviđa se da će usled toga, godišnja svetska proizvodnja betona, sa sadašnjih 4,5 milijarde tona, porasti na čak 5,5 milijardi do sredine 21. veka. Sa druge strane, proizvodnja cementa, glavne vezivne komponente betona, odgovorna je za oko 7% emisija CO₂ u svetu. Moderno graditeljstvo ne možemo zamisliti bez cementa i betona, za koje globalno ne postoji jednako dostupna i efikasna alternativa. Imajući u vidu navedene podatke, postaje jasnije kolika je odgovornost proizvođača građevinskih materijala po pitanju zaustavljanja negativnog uticaja klimatskih promena. 

Tranzicija prema ugljenično neutralnoj budućnosti moguća je samo ako taj princip uključimo u gradnju, a održiva gradnja započinje već u fazi projektovanja, gde se izborom građevinskih materijala može smanjiti štetan uticaj na prirodu.

Razvoj niskougljeničnih rešenja deo je poslovne strategije kompanije Lafarge Srbija , koja poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na razvoju zelenog portfolija inovativnih građevinskih materijala, prilagođenih principima održivosti.

Lafarge ECO portfolio uključuje ECOPact zeleni beton, ECOPlanet zeleni cement i zelena veziva za infrastrukturu. Usled niske emisije CO₂ po toni materijala, svi navedeni proizvodi ispunjavaju zahteve vodećih zelenih sertifikata – LEED, BREEAM, DGNB, WELL, EDGE.

Zaposleni u Lafarge Srbija pružaju punu podršku svojim kupcima kako bi im pomogli da smanje ugljenični otisak njihovih zgrada i infrastrukture, odnosno, da grade bolje i više uz manju potrošnju resursa. To je jedini način da napredak gradimo za ljude i planetu istovremeno.

ECOPACT – ZELENI BETON

ECOPact je robna marka Holcim Grupe za betone koji imaju najmanje 30% pa do 90% manji ugljenični otisak od betona proizvedenog prema industrijskom standardu, uz zadržavanje istih karakteristika i efikasnosti koja se zahteva od betona. Receptura za ECOPact izrađuje se prema zahtevima za čvrstoću i klasu izloženosti, u zavisnosti od namene u projektnoj dokumentaciji.

ECOPact betoni su po svojim fizičko-mehaničkim svojstvima (čvrstoća, vodonepropustljivost i otpornost) uporedivi ili čak napredniji u odnosu na standardne betone, dok su tehnološka svojstva svežeg ECOPact-a (homogenost, ugradljivost, kohezivnost, stabilnost i obradivost) u istom rangu sa konvencionalnim betonima. Pogodni su za sve armirano-betonske elemente, dok se sam proces proizvodnje, isporuke i ugradnje zelenih betona ne razlikuje od uobičajenog.

Kao i kod standardnih proizvoda, sam proces proizvodnje zelenih proizvoda –cementa i betona, zahteva kontrolu i praćenje kvaliteta, kako repromaterijala, tako i finalnog proizvoda. Kasnije, kroz stabilne procesne parametre, konstantnost u performansama je zagarantovana.

ECOPact je u našoj ponudi dostupan kupcima u Srbiji od 2021. godine, a od 2022. je dostupan i ECOPact Prime, sa 55% manje ugljeničnog otiska.

Dizajniran na bazi cementa niske toplote hidratacije (CEM II/BM(S-V)42,5N LH), zeleni beton zadovoljava najširu paletu komercijalnih zahteva. Pogodan je za sve armirano-betonske elemente. Niska toplota hidratacije, kao i visoka trajnost i čvrstoća, čine ga idealnim za izradu masivnih temelja i šipova za izgradnju mostova. Pogodan je za sve klase izloženosti betona u agresivnim sredinama zahvaljujući svom hemijsko-mineraloškom sastavu, kao i izradu betona otpornih na dejstvo mraza XF3 (max150 ciklusa).

NAŠI PROJEKTI SA ECOPACT BETONOM

Do sada se primena ECOPact betona odlično pokazala u izgradnji industrijskih kompleksa, od kojih ovom prilikom izdvajamo fabriku za proizvodnju pneumatika u Inđiji, kao i izgradnju logističko-distributivnog centra u Šimanovcima. 

Što se tiče rezidencijalnih projekata u Beogradu, ECOPact se trenutno isporučuje na više projekata koji su se opredelili za zelenu gradnju, birajući materijale za humaniji životni i radni prostor, a među njima su projekti Belgrade Waterfront – Libera, Sole i Scala, kao i stambeno-poslovni kompleks Novi Dorćol. ECOPact je takođe korišćen u izgradnji nedavno otvorene poslovne zgrade premium klase GTC X na Novom Beogradu, koja je, zahvaljujući visokim standardima zelene gradnje i energetske efikasnosti, dobila LEED Gold sertifikat.

Naša očekivanja su da će potražnja zelenih materijala na tržištu biti sve veća, jer osim smanjenog uticaja štetnih gasova na životnu sredinu, ovi materijali imaju i poboljšane karakteristike kada su u pitanju pojedine aplikacije.

Tekst i foto: Lafarge Srbija

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.