MILOŠ PETAKOVIĆ: NEKRETNINE SU ISPLATIVA I BEZBEDNA INVESTICIJA U SRBIJI

08. Feb 2023
Photo: Nevena Mikić

Statistika i analize pokazuju da je Srbija poslednjih godina jedna od najprivlačnijih investicionih destinacija u Evropi, sa rekordnim privlačenjem stranih direktnih investicija iz godine u godinu. Koliko zakoni prate stanje poslovnog okruženja i njegov dalji razvoj, šta su najveće prednosti tržišta zbog kojih se strane kompanije opredeljuju da posluju u Srbiji i zašto će ulaganje u nekretnine i građevinske projekte biti i u narednom period posebno atraktivno i domaćim i stranim investitorima, pitali smo Miloša Petakovića, starijeg saradnika u beogradskoj kancelariji Gecić Law, i zvanično najboljoj advokatskoj kancelariji u Jugoistočnoj Evropi, koja svojim klijentima pruža širok spektar pravnih usluga i omogućava globalnu pokrivenost u više od 110 zemalja.

Gecić Law proglašena je za najbolju advokatsku kancelariju Jugoistočne Evrope u 2021. godini, po izboru magazina „The Lawyer“, a za prošlu godinu ušli ste u finale u četiri kategorije, što do sada nije pošlo za rukom nijednoj advokatskoj kancelariji u regionu. Koliko su ova priznanja prestižna i važna kao preporuka za klijente koji žele da posluju u Srbiji i regionu?

Ono što nas istinski pokreće jeste da posao obavimo što je efikasnije i efektivnije moguće, a da uz to doprinesemo stvaranju dodate vrednosti za naše klijente primenom inovativnih rešenja i izgradnjom odnosa sa njima. Izuzetno smo ponosni što vidimo da su plodovi rasta naše kancelarije u poslednjih nekoliko godina prepoznati i ove godine prvim nominacijama za naš tim u oblasti korporativnog prava i rešavanja sporova. Ovo priznanje je utoliko važnije jer dolazi od istaknutih pravnika – naših evropskih kolega. Stajati rame uz rame sa izvanrednim firmama kao što su Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom i Bird & Bird pokazuje da Gecić Law tim može biti ponosan na svoja dostignuća. Na kraju krajeva, odnos klijent-advokat zasniva se na poverenju, a nagrade su odličan odraz toga. Ipak, da bismo održali to poverenje, moramo dosledno da ostvarujemo rezultate za naše klijente, što je naš primarni fokus.

Miloš Petaković, stariji saradnik u advokatskoj kancelariji Gecić Law / Foto: Nevena Mikić

Šta kaže vaše iskustvo, kakva je generalno pravna klima za poslovanje u Srbiji i šta je ono što nas izdvaja kao povoljnu investicionu destinaciju?

Srbija ima dobru zakonodavnu osnovu koja uspeva da prati stanje poslovnog okruženja ali i njegov dalji razvoj. U većini aspekata poslovanja postoji stalni trend digitalizacije, koja je koristan proces jer podiže efikasnost i objektivnost sistema uprave uopšte. Strani investitori Srbiju više ne vide kao kuriozitet, već́ kao tržište koje raste i ima značajan dugoročni potencijal. Obim stranih direktnih investicija jasno svedoči o tome: Srbija je dosledno ostvarivala rekorde u privlačenju SDI od 2018. godine, a rangirana je i kao jedna od najprivlačnijih investicionih destinacija u Evropi. Istovremeno, prema Business-Friendly Cities Perception Index-u, Beograd je drugu godinu zaredom na prvom mestu kao grad sa najznačajnijim ekonomskim potencijalom.

Ova rangiranja ne iznenađuju iz razloga što Srbija zaista ima šta da ponudi investitorima širom sveta. Između ostalog, tu su visokokvalitetna radna snaga, konkurentni operativni troškovi, bescarinski pristup do 1,3 milijarde potrošača, te razne finansijske pogodnosti i podsticaji. Srbija trenutno ima 43 potpisana bilateralna investiciona sporazuma („BITovi“) sa većinom zemalja u regionu, Evropskom unijom, kao i sa značajnim trgovinskim partnerima, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Sjedinjene Države, Rusiju i Kinu, što osigurava dodatno poverenje u investicije u zemlji.

Šta vidite kao nove trendove u svetu nekretnina i kom smeru će tržište menjati u budućnosti?

Trend koji će sigurno ostati u fokusu uključuje implementaciju ESG standarda i energetsku održivost. Imajući u vidu da ESG sada igra mnogo značajniju ulogu u svakodnevnom poslovanju, investitori razmatraju ove standarde u svakoj fazi upravljanja imovinom – od due diligence-a, do sticanja prava nad imovinom, te njenog daljeg izdavanja i upravljanja. ESG standardi između ostalog imaju za cilj da omoguće ispunjenje zahtevnog smanjenja trenutnog udela industrije od 40% u ukupnim globalnim emisijama. Investitori ovu obavezu shvataju ozbiljno, što rezultira uvećanjem broja LEED i BREEAM sertifikata. Građevinarstvo je jedan od najznačajnijih sektora za razvoj privrede. Po svojoj prirodi, ova industrija je direktno povezana sa lokalnim okruženjem iz kojeg crpi radnu snagu, sirovine, materijale, proizvode i sredstva finansiranja. Zelena gradnja prepoznaje važnost ovih faktora. Ona promoviše primenu lokalnih resursa u cilju jačanja domaće privrede, zapošljavanja i obuke radne snage, kao i stvaranju zdrave konkurencije u domaćoj privredi.

S druge strane, energetska kriza i ciljevi održivog razvoja dovode to sve većeg broja primera primene i razvoja u oblasti obnovljivih izvora energije, uključujući vetar i solarnu energiju, koji spajaju energetske i građevinske projekte. Dok energetska efikasnost i ugljenična neutralnost predstavljaju novu normalnost za nove zgrade, biće zanimljivo videti kako će se dalje rešavati pitanje energetske efikasnosti u starim zgradama.

Upravo završavate vodič za investicije u nekretnine u Srbiji, sa svim pravnim i komercijalnim aspektima takvog ulaganja. Kako investitori mogu da dođu do ovog vodiča i šta će on sve obuhvatiti?

Bila nam je želja da napravimo svojevrstan priručnik u oblasti nepokretnosti koji bi bio od koristi domaćim i stranim kompanijama, novim ali i iskusnim investitorima. Cilj nam je da na sveobuhvatan način pristupimo ovom sektoru, što podrazumeva pravna i komercijalna pitanja od značaja na dugom putu od procesa donošenja odluka do ulaganja, svih aspekata izgradnje, licenciranja i ugovora, pa do eksploatacije izgrađenog poslovnog prostora putem prodaje i upravljanja imovinom. Razlog zbog kog na ovom projektu sarađujemo sa Novastonom, jednom od vodećih kompanija u oblasti nekretnina u regionu, specijalizovanom za upravljanje imovinom, jeste upravo da bismo objedinili sve aspekate upravljanja građevinskim projektima u Srbiji. Novaston i Gecić Law prirediće zajedničku prezentaciju vodiča, a sve informacije o vodiču biće dostupne javnosti i na našoj veb stranici. Nadamo se da će ova saradnja biti odskočna daska za druge uzbudljive projekte u ovoj oblasti.

Sudeći po informacijama koje ste sakupili za ovaj vodič, šta možemo da zaključimo: da li je Srbija i dalje real estate hot spot Evrope i Balkana i zašto?

Srbija beleži zdrav privredni rast u poslednje dve godine, pre svega zahvaljujući svojoj makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti. Usvojene mere ekonomske politike tokom pandemije minimizirale su efekte na BDP u 2020. godini. Tražnja na tržištu nekretnina je i dalje visoka, pri čemu su cene u Srbiji u prošloj godini porasle 23% i nastavljaju da rastu uprkos inflatornim pritiscima i podizanju kamatnih stopa. Ovaj trend je uočljiv u svim delovima zemlje i kod svih vrsta nekretnina. Naime, od 2015. godine beleži se stalan rast broja novih stambenih jedinica, a 2021. godine je izgrađeno 28.874 stana. U sektoru poslovnog prostora, Beograd je do sredine 2022. godine premašio 1,1 milion kvadratnih metara bruto zakupljive površine u ponudi, dok je maloprodajna ponuda dostigla 575.000 m2 bruto zakupljivog prostora. Ukupna prosečna cena novogradnje u Srbiji u prvoj polovini 2022. godine zabeležila je rast od 11,7% u odnosu na prvu polovinu 2021. godine. Najviše cene novogradnje zabeležene su u beogradskim opštinama, gde su prosečne cene u urbanim sredinama uvećane 14,8% u odnosu na isti period prošle godine. Iako je tržište opterećeno rastom inflacije i očekivanim smanjenjem kreditne aktivnosti, nema pokazatelja da će se ovaj trend u skorije vreme promeniti.

Vodič će pokazati da su ulaganja u projekte izgradnje nepokretnosti u Srbiji kako komercijalno racionalni, tako i bezbedni, imajući u vidu zakonodavni okvir koji nastavlja da se unapređuje u pogledu efikasnosti administrativnih procesa potrebnih za razvoj projekata.

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: Nevena Mikić

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.