MOBI BANKA - LIDER DIGITALNOG BANKARSTVA

27. Jun 2022
Photo: Nenad Joksimović

Digitalno bankarstvo više nije luksuz nego potreba današnjice. Sa idejom da transformiše bankarstvo u Srbiji da bude potpuno digitalno, Mobi Banka na dobrom je putu da godinu završi sa 750.000 zadovoljnih korisnika i razbije predrasude da je bankarstvo na klik rezervisano samo za mlađu generaciju. O daljoj digitalizaciji bankarstva i planovima Mobi Banke razgovaramo sa Milanom Urbašekom, članom Izvršnog odbora Mobi Banke, ekspertom za finansijski menadžment i računarstvo, koji se stekao veliko internacionalno iskustvo na vodećim pozicijama u Kazahstanu, Indiji i Pragu, gde je radio u okviru Home Credit grupe.

MILAN URBAŠEK, ČLAN IZVRŠNOG ODBORA MOBI BANKE

Mobi Banka je prva onlajn mobilna banka u Srbiji. Kako funkcioniše digitalno bankarstvo, kom tipu klijenata je namenjeno, i koliko su se građani Srbije navikli na njega?

Najjednostavnije rečeno – sve je na klik. Od otvaranja računa i brojnih transakcija pa sve do podnošenja zahteva za kredit, naši klijenti gotovo sve usluge mogu da realizuju preko Mobi aplikacije. Prostor za dalju digitalizaciju vidimo u domenu procesa registrovanja novih klijenata gde bismo u budućnosti voleli da implementiramo dobru praksu konzorcijuma čeških bankarskih insistucija. Reč je o sistemu bankarskog identiteta koji, uz poštovanje svih propisa kada je u pitanju provera identiteta, omogućava potpuno digitalno registrovanje novih klijenata, što u krajnjoj liniji može imati i širu primenu od bankarskog sektora.

Što se strukture klijenata tiče, mislim da razbijamo predrasudu da savremeni poslovni modeli uglavnom ciljaju mlade, jer naši klijenti dolaze iz najrazličitijih kategorija stanovništva. Imamo čak i par desetina hiljada penzionera koji uspešno koriste svoju aplikaciju. Digitalno bankarstvo više nije luksuz već potreba današnjice, pa mislim da bi prava muka nastala tek ako bi klijenti morali ponovo da se navikavaju na čekanje u redovima što, naravno, nećemo dozvoliti.

Mobi banka i Yettel deo su međunarodne investicione PPF Grupe osnovane u Češkoj, koja posluje u 25 zemalja Evrope, Severne Amerike i Azije, u oblastima finansija, telekomunikacija, medija, nekretnina, inženjerstva i biotehnologije. Šta čini osnovu uspeha ovog investicionog giganta?

Od samog početka 1991, PPF je strateški birao prilike za investiranje i pažljivo gradio svoju mrežu. Danas, PPF raspolaže imovinom većom od 40 milijardi evra, zapošljava više od 82.000 ljudi i ima veliku porodicu od 27 kompanija iz različitih oblasti poslovanja u kojoj se znanja i iskustva prepliću i razmenjuju, što stvara tržišne lidere. Zahvaljujući toj zajednici kompanija, imamo pristup najboljim globalnim praksama, a naša misija je da te prakse prilagodimo i ponudimo domaćem tržištu. To činimo po principu „glokalnosti“ – prepoznajemo globalne trendove, a zatim ih krojimo u skladu sa potrebama lokalnih klijenata.

Šta je to što ponudu Mobi banke izdvaja u odnosu na druge?

Na prvom mestu, rekao bih da su to beskamatni mikro krediti na rate, koje izdajemo za kupovinu digitalnih uređaja, što realizujemo u saradnji sa kompanijom Yettel. Zaključno sa aprilom ove godine, kreditirali smo kupovinu preko 850.000 digitalnih uređaja, u vrednosti većoj od 250 miliona evra, čemu je ekvivalent 460.000 kreditnih partija. Iako nemamo stambene kredite u ponudi, tu smo da pomognemo kada je u pitanju prvi sledeći trošak – opremanje stana. Klijenti se često odlučuju za naše keš kredite do 1.000.000 dinara, sa maksimalnim rokom otplate od gotovo šest godina.

U kojoj meri odnosi između Češke i Srbije utiču na poslovanje Mobi Banke i uopšteno PPF grupe u Srbiji, i obratno?

Rekao bih da sve funkcioniše po principu uzajamnog poverenja i poštovanja. Dugogodišnje prijateljstvo između Češke i Srbije definitivno stvara pozitivnu klimu za dalji razvoj našeg poslovanja u Srbiji. Sa druge strane, svaka strana investicija, naročito kada je reč o vrednosti od 2,8 milijardi evra, koliko je PPF uložio 2018, dodatno jača mostove između dva naroda. Na taj način, korisnici kompanija poput Mobi Banke imaju priliku da uzmu „najbolje od oba sveta“.

Na kraju, kada svedemo račune, sa obimom spoljnotrgovinske razmene većim od 1.400 miliona evra, Češka je među top 10 spoljotrgovinskih partnera Srbije, a treba uzeti u obzir i nefinansijske benefite, poput razmene iskustva i znanja koji su jednako važni. Mislim da to najbolje ilustruje činjenica da je, prema izveštaju Evropske investicione banke „Digitalizacija u Evropi 2021-2022”, Češka u okviru zemalja EU proglašena najuspešnijom zemljom u pogledu naprednih digitalnih tehnologija, a da je Mobi Banka predvodnik digitalizacije bankarstva u Srbiji.

Mobi banka ima više od 650 hiljada korisnika u Srbiji. Kojom strategijom planirate da stignete do prvog miliona?

Naš plan zvuči vrlo jednostavno, ali je u praksi izuzetno zahtevan – želimo da pomeramo granice i transformišemo bankarstvo tako da bude u potpunosti digitalno i prilagođeno potrebama savremenog društva. Na tom putu vodimo se principima jednostavnosti, pristupačnosti i inovativnosti. Iz godine u godinu, ovakav pristup nam donosi dinamičan i kontinuiran rast broja korisnika kojih trenutno imamo 670 hiljada. Predikcije kažu da ćemo godinu zatvoriti sa 750 hiljada zadovoljnih klijenata, a imajući u vidu da smo već realizovali 100 hiljada potpuno online kredita i 100 miliona digitalnih transakcija, verujem da smo već spremni da uslužimo i njih milion.

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: Nenad Joksimović

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.