NAJAVLJENE SUBVENCIJE DO TRI MILIONA DINARA ZA SVAKI OBJEKAT SA PUNJAČEM ZA VOZILA U VOJVODINI

15. Sep 2022
Photo: freepik.com

Električna vozila su budućnost i koncept razvoja Srbije, poručio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, i istakao da će Sekretarijat subvencionisati troškove do tri miliona dinara za svaki objekat sa punjačem za vozila u Vojvodini.

On se u prvom panelu pod nazivom „Savremeni infrastrukturni izazovi novih tehnologija punjenja električnih vozila“ na Danima električnih vozila u Novom Sadu osvrnuo na dostupnost infrastrukture za punjenje baterija, što značajno utiče na tražnju električnih vozila, pre svega, automobila, potom pitanja razvoja infrastrukture u Srbiji, institucionalnu podršku privrednim subjektima u nabavci opreme za obavljanje odgovarajućih privrednih delatnosti i o razvoju turističkih destinacija u Vojvodini u svetlu elektrifikacije transportnog sektora.

U okviru ovog panela razmotrene su i teme okrenute razvoju i prisustvu velikog broja kompanija iz oblasti automobilske industrija na području AP Vojvodine.

Na pitanje da li se infrastruktura za ova vozila u Srbiji dovoljno brzo razvija, te da li postoje konkretni planovi za njen razvoj na području AP Vojvodine, sekretar Ivanišević je istakao da su koncepti razvoja vozila na električni pogon budućnost.

On je zatim dodao da će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, prvi put u narednoj fiskalnoj godini, subvencionisati i nabavku toplotnih pumpi, sunčevih kolektora, kao i svega što služi za proizvodnju energije, prevashodno u turističkim objektima u Vojvodini.

„Još jedna novina jeste subvencija troškova do tri miliona dinara za svaki objekat sa punjačem za vozila. Ovo je veoma važno, jer već sada veliki broj ljudi iz inostranstva dolazi električnim automobilima. Nema prepreka da predstavnici turističkih objekata koji žele da proizvode energiju i instaliraju punjače za automobile, konkurišu na konkursima Sekretarijata. To je mogućnost koju ćemo otvoriti i koja je veoma važna“ rekao je Ivanišević i istakao da je uloga države od velikog značaja sa aspekta izgradnje infrastrukture u svim segmentima.

On je dodao da je činjenica da su velike kompanije svetskog renomea prisutne kod nas, te da je preduslov za to veoma razvijen sistem slobodnih zona na teritorijama lokalnih samouprava, čije kapacitete je potrebno proširivati.

 

Izvor: rtv.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.