NAJVIŠE ENERGIJE U EU U 2022. PROIZVEDENO OD VETRA I SUNCA

01. Feb 2023
Photo: Pixabay

Prvi put u istoriji vetar i solarna energija isporučili su više električne energije u Evropskoj uniji nego bilo koji drugi izvor energije. Oni su zajedno obezbedili rekordnu petinu električne energije u EU 2022. godine – što je veći udeo od gasa ili nuklearne energije, prema izveštaju istraživačkog centra za klimu Ember, preosi ekapija.com.

Rekordni dodaci novih kapaciteta energije sunca i vetra 2022. pomogli su Evropi da lakše preživi krizu izazvanu sankcijama na uvoz ruskih energenata, padom u hidroelektranama izazvanim sušom i posledično sa sušama, prekide u proizvidnji nuklearne energije, kaže se u analizi.

Oko 83% pada hidro i nuklearne energije nadoknađeno je vetrom i solarnom energijom, ali i štednjom i pogodnim vremenskim prilikama, odnosno smanjenom potražnjom za električnom energijom. Ostatak je pokrio ugalj.

Ukupno je u 2022. godini instalirano novih 41 GW iz sunca, odnosno skoro 50% više nego što je dodato 2021.

Proizvodnja struje iz sunca je u EU porasla rekordnih 24% u 2022. godini, što je pomoglo da se izbegnu troškovi gasa od 10 milijardi evra. Oko 20 zemalja EU ostvarilo je rekordne udele iz solarne energije, uključujući Holandiju, Španiju i Nemačku.

Očekuje se da će se rast vetra i sunca nastaviti ove godine, dok će se hidro i nuklearna proizvodnja verovatno oporaviti. Kao rezultat toga, proizvodnja energije iz fosilnih goriva mogla bi pasti 20% u 2023. – duplo više od prethodnog rekorda zabeleženog 2020. godine, predviđa analiza.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.