NALED PREDSTAVIO VLADI 35 MERA ZA BRŽI EKONOMSKI RAZVOJ

16. Dec 2022
Photo: Saopštenje naled.rs

Članovi NALED-a predstavili su premijerki Ani Brnabić i ministrima Vlade Srbije predloge 35 mera za unapređenje uslova poslovanja, koje smatraju prioritetnim za ubrzanje ekonomskog rasta, razvoj privrede i privlačenje investicija, veću efikasnost javne uprave, otvaranje radnih mesta i bolji standard građana.

Predstavnici NALED-ovih šest saveza i BFC kluba gradova i opština, posebno su istakli da bi u mandatu nove Vlade trebalo sprovesti digitalizaciju procedura u zdravstvu u cilju lakšeg pristupa građana zdravstvenoj zaštiti, olakšati pristup i drugim javnim uslugama kreiranjem mobilne aplikacije eUprava i jednostavnijom procedurom prijave na portale institucija, saopšteno je iz NALED-a.

Razvojem primarne selekcije potrebno je i građanima omogućiti da razdvajaju posebne vrste otpada u domaćinstvima. Takođe, poljoprivrednicima bi trebalo obezbediti efikasnije dobijanje podsticaja uspostavljanjem eAgrara, doneti novi program za suzbijanje sive ekonomije, završiti proces legalizacije i rešiti druga otvorena pitanja u oblasti imovine, što bi gradovima i opštinama olakšalo privlačenje ulaganja.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da mnoge reforme, koje su sprovedene i koje su u toku, ne bi bile uspešne bez pomoći podrške i inicijative NALED-a.

„Drago mi je da ćemo i u novom mandatu nastaviti zajednički rad. Neki od prioritetnih oblasti na kojima ćemo raditi su konverzija zemljišta, legalizacija, pravosuđe, novi servisi elektronske uprave, digitalizacija privrede, veštačka inteligencija i obrazovanje. Današnji sastanak je prilika da zajedno sagledamo ove oblasti u kojima postoji potencijal za dalje reforme koje će doprineti kontinuiranom rastu privrede naše zemlje u ovim izazovnim vremenima“, rekla je Brnabić, navodi se u saopštenju.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković uručio je premijerki Povelju o zajedničkom radu sa popisom 30 reformi koje je Vlada sprovela uz podršku NALED-a, od njenog prvog mandata 2017. do sada. Među njima su, kako je istaknuto, velike sistemske reforme poput uvođenja elektronskih građevinskih dozvola, eŠaltera za upis u katastar, reforma paušalnog oporezivanja, sezonskog zapošljavanja, uvođenje onlajn fiskalizacije i eFaktura, eArhiviranje, ukidanje pečata, elektronske javne nabavke i dr.

„Nastavljamo da radimo za Srbiju i istakao bih tri velika programa vredna 15 mil EUR koje smo pokrenuli s kompanijama iz članstva i međunarodnom zajednicom. To je program StarTech koji podržava digitalnu transformaciju privrede i inovacije. Zatim Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje, kroz koju podržavamo izradu novog Programa za suzbijanje sive ekonomije i besplatno uvođenje bezgotovinskog plaćanja na 25.000 lokacija. I tu je program za zaštitu životne sredine i postavljanje infrastrukture za prikupljanje staklenog i drugog ambalažnog otpada, baterija i sijalica i otpada od hrane“, rekao je Cvetković.

Među prioritetnim merama koje su predložene Vladi, kako je saopšteno, između ostalih, su i dalje smanjenje poreskog opterećenja zarada, rešavanje pitanja parafiskalnih nameta, kao i optimizacija radnog zakonodavstva, pre svega kroz regulisanje fleksibilnog rada i proširenje reforme sezonskog zapošljavanja na nove delatnosti. Tu su i predlozi za unapređenje energetske efikasnosti, uvođenje sistema eProstor, smanjenje papirne dokumentacije u komunikaciji države, građana i privrede, putem razvoja elektronske pisarnice i eDostave.

Prioriteti su i zaštita vazduha i vode kroz promenu politike naknada za zagađivače i jačanje inspekcijskog nadzora, veće povezivanje privatnog i državnog zdravstva i pojednostavljenje procedure stavljanja novih lekova na tržište, a predlog je i da se pojednostavi doniranje hrane pred istek roka upotrebe, zaključeno je u saopštenju iz NALED-a.

 

Izvor: naled.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.