OČEKUJE SE POVEĆANJE RATA STAMBENIH KREDITA

03. Jan 2023
Photo: Unsplah / Ricardo Gomez Angel

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je da oni koji imaju stambene kredite mogu da očekuju povećanje mesečnih rata. Za kredit od 50.000 evra, uzet pre šest godina, mesečna rata biće veća oko 2.700 dinara.

On je za RTS izneo podatak da se u Srbiji štedi preko 2.000 evra u proseku, a prosečna zaduženost je između 1.600 i 1.800 evra.

Pre dve godine kamate su bile u minusu, više je bilo novca u novčaniku, sada je obrnuto, rekao je Vasić.

On je rekao i da postoji inflacija, a jedan od načina da se zaustavi jeste da se restriktivnom monetarnom politikom utiče na odluke svih da se opreznije zadužuju.

„Oni koji imaju stambene kredite mogu da očekuju povećanje mesečnih rata, iskreno se nadam da to nije drastično, za kredit od 50.000 evra, uzet pre šest godina, oko 2.700 dinara je veća mesečna rata, euribor je 2,7 – očekujem da nakon šest meseci dođe do korekcije, ali ne tako velike“, objasnio je Vasić.

Vasić dodaje da je 2023. ključna – u ovoj godini treba da se zaustavi inflacija, u SAD je posle nekoliko meseci inflacija stala i krenula nadole, u EU se posle 17 meseci zaustavila.

„Očekujemo da se to desi u Srbiji u prvom kvartalu ove godine i da do kraja godine bude između devet i 11 odsto, i da se u 2024. vratimo na ciljanih tri odsto, plus-minus 1,5“, rekao je Vasić, i dodao da je dobro to što ni zemlja ni građani nisu prezaduženi.

Govoreći o kursu dinara, rekao je da priliv stranih direktnih investicija, izvoz raznih industrija, priliv od turizma daju uporište da deviznog novca ima dovoljno, da neće biti pritiska na dinar i to je sidro ekonomije – stabilan kurs, jedna predvidivost.

„Ovo je prilika da pokrenemo jednu novu vrstu ekonomije i ta zelena ekonomija treba da bude naša budućnost, kada dolazite da uzmete kredit banka će dati uputstva kako da budete na zelenoj agendi“, zaključio je Vasić.

Izvor: rs.n1info.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.