OSNOVANA PRVA REGIONALNA BERZA ELEKTRIČNE ENERGIJE – ADEX

28. Dec 2022
Photo: Pixabay

Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije, zajedno sa EPEX SPOT-om, osnovali su prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije – ADEX, prva je regionalna berza električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, koju su osnovali ELES, Elektromreža Srbije (EMS) i Evropska berza struje – EPEX SPOT, prenosi Energetski portal.

Novoosnovani ADEX će ponuditi harmonizovane i jedinstvene („one-stop-shop“) usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ambicijom da svoje poslovanje proširi i na ostale zemlje u regionima Centralne i Jugoistočne Evrope.

“Osnivanjem regionalne berze električne energije ADEX, slovenačka berza električne energije BSP koja je prethodno poslovala samo na slovenačkom tržištu, postaje ključni igrač na tržištu električne energije i na širem evropskom prostoru”, rekao je Aleksander Mervar, glavni izvršni direktor ELES-a, operatora prenosnog sistema u Republici Sloveniji, i predsednik ELES grupe.

“Ovo izvanredno dostignuće će dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije u OIE i održivu zelenu tranziciju. Osim toga, verujemo da će ova inicijativa poslužiti kao dobar model drugim zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi“, rekla je Jelena Matejić, generalna direktorka EMS-a.

“Berza električne energije ADEX će podstaći ukupnu trgovinsku aktivnost i razvoj tržišta u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Čitava Evropa će imati koristi od ovog novog centra berzanskih aktivnosti, obzirom da će dodatno ubrzati regionalne i evropske integracije”, rekao je Ralf Danielski, glavni izvršni direktor EPEX SPOT.     

Inicijativa ostaje otvorena i za sve ostale partnere koji bi želeli da se pridruže ADEX-u kako bi unapredili integraciju spot tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Anže Predovnik, izvršni direktor BSP Southpool poručio je: „Došlo je vreme da države Zapadnog Balkana pristupe jedinstvenom evropskom tržištu električne energije.”

Izvor: Energetski portal

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.