OVE NEDELJE MEHANIZACIJA STIŽE NA PRVU KRITIČNU TAČKU NA DUNAVU U BUGARSKOJ

19. Sep 2022
Photo: ekapija.com

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije, Tomislav Momirović, saopštio je juče da će u prvoj polovini ove sedmice naši brodovi stići na prve kritične tačke u Bugarskoj, gde će krenuti sa interventnim bagerskim radovima, zato što se za energetsku stabilnost i funkcionisanje sprske industrije u narednih mesec dana borimo na Dunavu.

Momirović je naveo da će predstavnici Ministarstva tokom ove nedelje obići naše radnike u Bugarskoj kako bi na licu mesta proverili kako radovi napreduju, ali i pružili svu potrebnu podršku ljudima koji su se zbog urgentnosti situacije uputili u drugu zemlju kako bi uradili sve da obezbede stabilnost srpske ekonomije.

Imajući u vidu specifičnost posla koju srpska mehanizacija treba da uradi u Bugarskoj, kako bi se obezbedilo uredno dopremanje uglja u TENT, uvoz evrodizela, veštačkog đubriva, kao i izvoz poljoprivrednih proizvoda, ostvarena je puna saradnja sa nadležnim državnim organima u Bugarskoj, napomenuo je ministar.

Konvoj tehničke mehanizacije pod sprskom zastavom u sredu je napustio vode Srbije i u prvoj polovini ove nedelje stiže na prvu poziciju za bagerovanje u Bugarskoj.

U međuvremenu, ekipa hidrografa iz Srbije koja je stigla u Bugarsku krajem prošle nedelje izvršila je hidrografska batimetrijska merenja u cilju utvrđivanja tačnog stanja plovnog puta i planiranja bagerskih radova.

U prethodnom periodu Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisalo je sporazume sa resornim ministarstvima u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, koji podrazumevaju zajedničke hidrotehničke i bagerske radove na uređenju kritičnih sektora za plovidbu na Dunavu i Savi.

Sporazum o načinu finansiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, vođenje upravnih postupaka za procenu uticaja na životnu sredinu, izdavanje lokacijskih uslova, saglasnosti i građevinske dozvole za projekat „Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu – Ušće Drine i Save" potpisan je 9. septembra između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Sporazum o saradnji u tehničkom održavanju plovnog puta Dunava između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva transporta i komunikacija Republike Bugarske potpisan je 3. septembra.

 

Izvor: ekapija.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.