PRVE 3D ŠTAMPANE KUĆE U SRBIJI

12. Jan 2022
Photo: Natura Eco

Prva 3D štampana kuća u Istočnoj Evropi, domaće kompanije Natura Eco, nedavno je predstavljena u Naučno-tehnološkom parku u Čačku. Kako se ističe, ovaj tip gradnje mogao bi adekvatno da odgovori na izazove poput nedostatka građevinskih radnika, kao i sve više cene građevinskog materijala. Važna prednost je i brzina izrade, kao i činjenica da je količina otpada ravna nuli.

Kuću koja je nedavno premijerno predstavljena u Naučno-tehnološkom parku Čačak, napravila su dva čoveka za 21 sat i 15 minuta, što je nezamislivo vreme za bilo koju vrstu gradnje ikada.

Kako kažu u kompaniji Natura Eco, kuća iz 3D štampača je spremna za život. Napravljena je od betona i pruža apsolutnu sigurnost, jer su testiranja rađena u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Otporna je na vetrove, zemljotrese i druge nepogode.

Izgradnja je veoma brza i svi radovi na 3D štampanoj kući teku istovremeno – od instalacije do stolarije, i unapred se zna količina materijala koja će biti utrošena.

Ovo su tek prvi koraci kompanije Natura Eco, koja je primer kako se inovacije svetskog potencijala mogu razvijati i kod nas. U izgradnji ove kuće korišćena je inovativna tehnologija 3D štampača napravljenih u Srbiji, a materijal od kojeg je napravljena kvalitetniji je i čvršći u odnosu na standardni beton i opeku tri do pet puta.

Interesovanje za prvu 3D štampanu kuću u istočnoj Evropi je veliko. Kako ističe Nikola Rakić, generalni director kompanije Natura Eco, Proto dom 3D štampane kuće biće u komercijalnoj prodaji od ove godine, a 80 kuća već su u fazi naručivanja.

Tekst: DRAGANA MINIĆ

Foto: Natura Eco

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.