SARADNJA SRBIJE SA SAD I KINOM U OBLASTI ENERGETIKE I OIE

20. Sep 2022
Photo: europeanwesternbalkans.rs

Ministarka Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom SAD u Srbiji, Kristoferom Hilom, o saradnji u oblasti energetike, uključujući zaključivanje sporazuma o saradnji između vlada dve države o strateškoj saradnji u oblasti energetike u Srbiji.

,,Srbija je na početku energetske tranzicije i potrebni su nam i iskustvo i znanje onih koji su u tom procesu ispred nas ako želimo da povećamo proizvodnju čiste energije i budemo energetski bezbedni. Više od godinu dana smo radili i pripremali nacrt sporazuma između dveju vlada o strateškoj saradnji u oblasti energetike, koji bi bio veoma važan korak u unapređenju saradnje Srbije i SAD u ovoj oblasti“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da Srbiju očekuju veliki projekti u energetici, među kojima je jedan od najvažnijih projekat prve hibridne reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3.

Ambasador Hil je zahvalio potpredsednici Vlade na dobroj saradnji i izrazio očekivanje da saradnja dve zemlje u oblasti energetike može biti dodatno unapređena.

Ministarka je razgovarala i sa delegacijom kompanije „Pauer Čajna’’ o mogućnostima za saradnju na projektima u oblasti obnovljivih izvora energije.

,,Dobri odnosi Republike Srbije i NR Kine i predsednika naše dve države osnov su uspešne saradnje koju smo ostvarili u prethodnom periodu na brojnim projektima sa kineskim kompanijama. Srbija je na početku procesa energetske tranzicije, doneli smo novi zakonodavni okvir u oblasti energetike i zainteresovani smo za saradnju sa najboljim svetskim kompanijama koje imaju znanje i iskustvo, posebno kad je reč o obnovljivim izvorima energije. Imali smo dobru saradnju na izgradnji transportne infrastrukture i verujem da postoji potencijal za saradnju i na projektima u oblasti energetike”, rekla je ministarka.

Direktor kompanije „Pauer Čajna’’, Šeng Juming, predstavio je potpredsednici najvažnije projekte i aktivnosti kompanije u oblasti čiste energije na globalnom nivou. On je istakao da je „Pauer Čajna’’ zainteresovana za investicije u oblasti energetike u Srbiji, posebno solarnih elektrana i vetroelektrana, kao i da ima veliko iskustvo na projektima hidroelektrana.

 

Izvor: energetskiportal.rs

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.