SRBIJA MEĐU LIDERIMA PO NAPREDNOJ DIGITALIZACIJI DRŽAVNE UPRAVE

26. Dec 2022
Photo: Pixabay

Srbija je četvrta u Evropi, a jedanaesta u svetu po GovTech indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi, koji utvrđuje Svetska banka, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ocenivši da je to ogroman uspeh.

Brnabić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom predstavljanja rezultata GovTech indeksa Svetske banke, koji obuhvata modernizaciju javnog sektora kroz digitalnu transformaciju, istakla da to pokazuje drugačije lice naše zemlje, da možemo da se takmičimo sa najboljima, da budemo u svetskom vrhu i da imamo još mnogo potencijala i prilika za budućnost.

Premijerka je ukazala na to da je Srbija među GovTech liderima u svetu, a u široj jugoistočnoj Evropi je apsolutni lider.

Dodala je da je Srbija treća u svetu po digitalnoj interakciji sa građanima, što je rezultat naše upotrebe portala javnih podataka.

„Jedinstveni smo po tome što građani mogu, recimo, da tamo pogledaju čitav sistem prosvete kako izgleda, a i zbog portala eKonsultacije koji radi od marta i gde omogućavamo svima da učestvuju u konsultacijama o propisima“, rekla je ona.

Predsednica Vlade je istakla da je ovo pokazatelj uspeha koji je Srbija ostvarila od 2016. godine, izrazivši uverenje da nema nijednog građanina koji ne zna koliko je digitalna transformacija u fokusu Vlade Srbije.

„Važno je da kroz digitalizaciju postanemo istinski servis građana i ovo je ogroman pokazatelj da smo uspeli, ali i pokazatelj da moramo još mnogo više“, poručila je Brnabić i dodala da ovakvi uspesi pomažu da se privuče više investitora i jeftiniji kapital, kao i da se Srbija brendira kao zemlja dobra za život i investicije.

Premijerka je prenela da je sa Svetskom bankom definisan projekat za pravljenje GovTech centra u Srbiji, iskazavši uverenje u to da će po ovom indeksu Srbija biti među prvih pet u svetu.

Ona je ocenila da je digitalizacija jedan od premijerskih uspeha na koje je najponosnija.

Izvor: srbija.gov.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.