STABILNA TRAŽNJA ZA ENERGETSKI EFIKASNOM STOLARIJOM

15. Dec 2022
Photo: freepik.com

Delatnost proizvodnje metalnih vrata i prozora treću godinu zaredom beleži rast dobiti, koja je u 2021. iznosila 27,86 milijardi dinara ili blizu 237 miliona evra. To predstavlja skok od četiri milijarde dinara u odnosu na pandemijsku 2020, dok je dobit za šest milijardi dinara viša nego u 2019. godini.

U ovom sektoru posluje 1.125 kompanija i 807 preduzetnika, ali ne proizvode svi stolariju. Tako je na vrhu tabele 20 najuspešnijih u delatnosti „Proizvodnja metalnih vrata i prozora“, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, kompanija „Antić Kosta“ iz Stalaća koja još od 1959. godine proizvodi metalnu galanteriju za građevinarstvo, a u 2021. godini je ostvarila neto dobit od 187,5 miliona dinara.

Ta kompanija je izuzetak među najuspešnijima u delatnosti čija je šifra 2512, jer tu dominiraju proizvođači metalnih profila poput drugoplasiranog Intraprofila iz Smedereva, kao i fasadnih sistema i aluminijumske i PVC stolarije, kao što su Euro bravo ili Prior Project iz Beograda.

Na petom mestu naše liste je valjevska „Gremet stolarija“, specijalizovana za proizvodnju prozora od aluminijuma, kombinacije aluminijuma i drveta i PVC-a.

Firme i preduzetnici iz ove delatnosti još prošle godine su se suočili sa rastom cena sirovina – čelika, aluminijuma i PVC-a, kao i sa problemima u lancima snabdevanja, da bi se ove godine na to „nakalemio“ rast cena energenata i posledična inflacija.

FOTO: PRINTSCREEN BIZNIS.RS

„Kompanija je uspela da održi poslovanje povećanjem svog lagera pred najavu povećanja cena“, rekli su za Biznis.rs iz „Gremet stolarije“, ali i dodali da je trenutno smanjen broj upita za izvoz, što je verovatno danak recesionim očekivanjima na evropskim tržištima, koja su ključna strana tržišta za sve domaće kompanije.

U kompaniji Berak Inženjering, koja se bavi proizvodnjom i montažom alu i PVC stolarije ukazuju da je ova godina prema obimu posla bila slična prethodnoj.

„Na početku godine bilo je nešto problema u vezi sa materijalom, jer su lanci snabdevanja bili malo usporeni, ali to nije bilo značajno. Potražnja je na sličnom nivou kao i prethodnih godina, uzimajući u obzir naš kapacitet“, kaže za Biznis.rs suvlasnik kompanije Novo Berak.

Jedna od ključnih sirovina za ovu delatnost je aluminijum, čija je cena na svetskim tržištima značajno porasla sa izbijanjem rata u Ukrajini. Trenutno se za tonu tog metala plaća 2.448 dolara, što je 5,74 odsto manje nego pre godinu dana.

Na pitanje kako je variranje cene materijala, a posebno aluminijuma, uticalo na poslovanje kompanije, Berak je odgovorio da su se prilagodili tržištu.

„Cene smo podigli za nekoliko procenata, kako bi sve to moglo da isprati rast plata naših radnika. To je za sada stabilizovano, a videćemo kako će biti dalje“, ocenjuje Novo Berak.

Prošle godine je, inače, Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, uz subvencije za oko 25.000 domaćinstava kroz pilot projekat. Za novu, 2023. godinu najavljeno je da će građani moći da računaju na ukupno 70 miliona evra za subvencije za mere energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima.

Zato su sagovornici pitani da li proizvođači energetski efikasne stolarije primećuju rast tražnje podržan takvom politikom države.

„Tražnja za energetski efikasnom stolarijom trenutno je na istom nivou kao i prethodnih godina, ali se očekuje rast u narednom periodu“, poručili su iz valjevskog „Gremeta“.

S obzirom na brojne neizvesnosti sa kojima domaća i svetska privreda ulazi u novu godinu, u „Berak Inženjeringu“ očekuju sličan promet i obim proizvodnje kao u ovoj godini.

„Ako zaista tako bude, bićemo zadovoljni. Ali, i da bude nekoliko procenata niže, neće biti ništa dramatično“, zaključio je Novo Berak.

 

Izvor: biznis.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.