STRANE INVESTICIJE U GRAĐEVINARSTVO BLIZU MILIJARDU EVRA U 2022.

05. Jan 2023
Photo: Pixabay

Prema podacima Narodne banke Srbije, strane direktne investicije dostigle su ove godine oko 4,3 – 4,4 milijarde evra.

Narodna banka objavila i podatke o stranim direktnim investicijama po zemlji porekla za prvih devet meseci ove godine, tokom kojih je priliv SDI iznosio 2,8 milijarde evra.

Gledano po zemljama, najveći priliv investicija došao je iz Kine – malo iznad milijardu evra. Sledi Velika Britanija sa 260,7 miliona evra, a zatim Nemačka sa 247,6 miliona evra. Japan je na četvrtom mestu sa investicijama vrednim oko 200 miliona evra.

Sledi Kipar sa 185 miliona evra investicija, a na petom mestu je Slovenija sa 166,6 miliona evra. Iz Austrije je stiglo 163,7 miliona, a Švajcarske 162,6 miliona evra.

Na devetom mestu su SAD sa oko 95 miliona evra investiranih u prva tri tromesečja ove godine u Srbiji. Na listi najvećih investitora nalaze se još i Holandija, BiH, Irska, Rusija, Mađarska i Italija.

Gledano po oblastima u koje su ušle investicije, dominira prerađivačka industrija sa 1,3 milijarde evra, u okviru koje prednjače proizvodnja guma i plastike sa 444 miliona i proizvodnja motornih vozila sa 294 miliona evra.

U građevinarstvo su stranci uložili skoro milijardu, tačnije 999 miliona evra za devet meseci ove godine, a u trgovinu na veliko i malo, uključujući i popravku automobila, 300 miliona evra.

U poslovanje sa nekretninama je uloženo 226 miliona evra.

Izvor: danas.rs

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.