STRANE INVESTICIJE U GRAĐEVINARSTVO PREMAŠILE MILIJARDU EVRA u 2022.

01. Feb 2023
Photo: Pixabay

U 2022. godini Srbija je imala 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija. Godišnjim povećanjem od 13,6% u odnosu na do tada rekordnu 2021. postignut je novi šampionski priliv prekograničnog kapitala, prenosi politika.rs. Podaci Narodne banke Srbije o tome još su preliminarni. Za sada su precizni oni za prva tri kvartala koji pokazuju da je u tom periodu kod nas uloženo oko tri milijarde evra.. Najveće ulaganje bilo je u prerađivačku industriju, ukupno 1,3 milijarde evra, a u okviru ove grupe najviše, i to 443 miliona, u proizvodnju gume i plastike.

U prva tri kvartala prošle godine u sektor građevinarstva uloženo je milijardu evra, a u paket s njima treba dodati i poslove s nekretninama u vrednosti od 226 miliona. Velika su bila i ulaganja u trgovinu, od oko 300 miliona evra.

Posmatrano po zemljama iz kojih kapital dolazi evidentno je da je Evropska unija naš glavni privredni partner, jer su tamošnji investitori uložili 1,6 milijardi evra. Ulagači iz ostalih evropskih zemalja investirali su 608 milijardi. Najviše iz Velike Britanije, 260 miliona, Švajcarske 162 miliona i Ruske Federacije 57 miliona evra. Kina je i dalje veliki ulagač s milijardu evra, a Japan sa oko 200 miliona. Iz SAD je stiglo 95 miliona evra.

Iz NBS navode da Srbija od 2016. godine beleži kontinuirani rast priliva SDI. Ovaj trend rasta privremeno je usporen tokom 2020. kao posledica prvog potresa od pojave pandemije virusa korona, ali je ponovo tokom 2021. priliv SDI zabeležio rekordan iznos u tom momentu od 3,9 milijardi evra, tako da je u prethodne tri godine ostvaren ukupan priliv od 11,3 milijarde. Pored toga, neto priliv SDI od 2015. u potpunosti je pokrivao tekući deficit platnog bilansa, doprinoseći dugoročnoj održivosti eksterne pozicije Republike Srbije.

„Najznačajniji faktor koji utiče na visoke prilive SDI pre svega je postignuta i očuvana makroekonomska stabilnost uprkos neizvesnostima iz međunarodnog okruženja. Povoljna poslovna klima, kvalifikovana radna snaga, uspostavljeni sporazumi o slobodnoj trgovini s mnogim zemljama, kao i nastavak investiranja u razvoj infrastrukture, dodatno su doprineli kontinuiranom prilivu SDI”, navode iz NBS.

Izvor: politika.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.