TREND RASTA INVESTICIONOG KREDITIRANJA

03. Jan 2022

Kako će trend ukrupnjavanja banaka uticati na finansijsko tržište u Srbiji, koliko će novi odnos snaga na bankarskom tržištu podstaći razvoj investicionog kreditiranja i zašto je privatno bankarstvo sve atraktivniji segment finansijkih usluga, razgovarali smo sa Marijom Popović, članicom Izvršnog odbora i direktorkom Sektora za poslove sa privredom OTP banke Srbija, ujedno I predsednicom Upravnog odbora OTP Leasing Srbija, koja ističe da je njihov strateški cilj da kao grupacija zadrže lidersku poziciju na tržištima na kojima posluju i doprinesu razvoju celog regiona.

Bankarsko tržište ove godine obeležilo je značajno ukrupnjavanje, godinu završavamo sa 21 bankom koje posluju u Srbiji, umesto 24. Kako će ova promena uticati na finansijsko tržište?

Srpsko bankarsko tržište i pored ukrupnjavanja i dalje karakteriše veliki broj banaka gde top pet banaka pokriva preko 60% tržišnog učešća. Skoro sve banke su univerzalne banke i postoji dosta jaka konkurencija, naročito u delu gotovinskih kredita, dok je u delu poslovanja sa privredom jača konkurencija prisutna kod većih banaka. Konsolidacija bankarskog sektora će, verujem, doneti klijentima veću mogućnost izbora kvalitetnih proizvoda, bolju uslugu, brži i efikasniji servis gde je zadovoljstvo klijenta prioritet za svaku banku. S druge strane, imamo dovoljno banka za dobru konkurenciju i borbu za klijente.

Stručnjaci predviđaju nastavak trenda ukrupnjavanja jer je svetski standard jedna banka na million stanovnika, a mi ih i dalje imamo mnogo više od tog broja. Kako vidite srpsko bankarsko tržište u perspektivi?

Iako je proces konsolidacije bankarskog sektora u Srbiji u toku, još imamo veliki broj banaka na tržištu i gotovo je izvesno da će se ovaj trend nastaviti i u narednom periodu. U uslovima niskih kamatnih stopa i jake konkurencije, tržište je najbolji sudija koji određuje koji broj banaka je realan i optimalan. Nakon nekoliko integracija u proteklom periodu, uključujući i našu, između Vojvođanske i OTP banke, ovu godinu završavamo sa 21 bankom na srpskom tržištu. Istovremeno, prisutan je i trend koncentracije profita, što znači da prvih deset banaka po veličini bilansne aktive imaju oko 80 odsto tržišnog učešća, ostvarujući 93 odsto ukupnog profita. S druge strane, banke koje nisu među prvih deset, potpuno prirodno i očekivano kreću putem modifikovanja i menjanja svojih poslovnih modela u potrazi za novim mogućnostima. Evidentno je da postoji prostor za dalju konsolidaciju u uslovima povoljnih markoekonomskih trendova i rasta BDP-a, a njen rezultat bi svakako bio veća profitabilnost, optimizacija poslovanja i unapređenje proizvoda i usluga za krajnjeg korisnika.

MARIJA POPOVIĆ, DIREKTORKA SEKTORA ZA POSLOVE SA PRIVREDOM OTP BANKE SRBIJA, I PREDSEDNICA UPRAVNOG ODBORA OTP LEASING SRBIJA

Jedan od razloga ukrupnjavanja banaka, po oceni stručnjaka, jeste činjenica da je Srbija malo tržište i da banke pretenduju da se šire po regionu utrkujući se za lidersku poziciju. Kakvo je u tom smislu iskustvo, pa i ambicije, OTP banke koja je još pre dve godine kupila Societe Generale banku u Srbiji, a ove godine se integrisala sa Vojvođanskom bankom? 

Strategija rasta OTP Grupe zasniva se na traženju mogućnosti za nove akvizicije uz organski rast, koje bi nam pružile priliku da u zemljama u kojima je naša banka prisutna ostvarimo optimalan obim poslovanja. Ujedno, naš strateški cilj je da kao grupacija zadržimo dominatnu i lidersku poziciju na tržištima na kojima poslujemo. Želimo aktivno da doprinosimo razvoju ukupnog regiona za koji verujemo da poseduje veliki potencijal. U poslednjih sedam godina obavili smo akviziciju 11 banaka iz devet zemalja, od kojih su dve u Srbiji. Ovim poslovnim poduhvatom odigrali smo presudnu ulogu u konsolidaciji ne samo domaćeg, već i regionalnog bankarskog tržišta. Zahvaljujući odličnoj poziciji kapitala i likvidnosti OTP Grupe, u stalnoj smo potrazi za novim akvizicijama, što predstavlja put da dodatno ojačamo svoju poziciju u regionu.

Ono što je OTP banka uradila za poslednjih pet, šest godina, mnogi nazivaju pravom ofanzivom na bankarskom tržištu. Sa ukrupnjenim kapitalom i razgranatom mrežom, kakva je trenutna pozicija OTP banke u Srbiji, ali i u regionu?  

OTP Grupa je vodeća bankarska grupacija u Srednjoj i Istočnoj Evropi, uz profitabilnost od jedne milijarde evra, zaključno sa trećim kvartalom ove godine, dok aktiva iznosi 66,8 milijardi evra, a tržišna kapitalizacija 12,6 milijardi evra. Akvizicije iz proteklog perioda, kao i organski rast, omogućili su nam poziciju dominantne bankarske grupacije u regionu, a u svih 11 zemalja u kojima smo prisutni spadamo među tržišne lidere. Danas OTP banka u pogledu kreditiranja privrede i stanovništva zauzima prvo mesto na srpskom tržištu sa skoro 4 milijarde evra plasiranih kredita. Istovremeno, imamo 5,3 milijarde evra aktive i neto profit od 54 miliona evra na kraju trećeg kvartala ove godine. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ovo je značajno unapređenje profitabilnosti Banke nakon brojnih unapređenja i optimizacija tokom ove godine.

Veće banke imaju veću kreditnu sposobnost i mogućnost da finansiraju veće projekte. Da li će sada ovaj novi odnos snaga na bankarskom tržištu podstaći razvoj investicionog kreditiranja koji nekako još ne može da prati investicioni bum koji se događa u Srbiji?

Potražnja za kreditima u Srbiji raste i očekivano je da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. Rast investicionog kreditiranja je primetan i u sektoru stanovnistva i u sektoru privrede, čime banke idu ukorak sa zahtevima tržišta. Ukrupnjavanje banaka generalno je povećalo mogućnost samih banaka da finansijski podrže značajno veće projekte nego što je to ranije bio slučaj. Dodatno, ekspertiza banaka je sada na mnogo višem nivou, s obzirom na iskustva dobijena u prethodnom periodu, i banke su mnogo otvorenije za razmatranje različitih profila investicija, od kreditiranja izgradnje, proizvodnih kapaciteta pa do ulaganja u energetsku efikasnost i zelene izvore energije. Važno je naglasiti da mogućnost banaka značajano zavisi i od pristupa dugorčnim izvorima finansiranja kako bi rok finansiranja bio u skladu sa ekonomskim vekom same investicije.

Koliko će OTP banka sada biti više otvorena za mogućnosti projektnog finansiranja, između ostalog i u sektoru gradnje i nekretnina?

Kao najveći kreditor sektora privrede i stanovništva u Srbiji, jedan od strateških ciljeva OTP banke jeste da bude još aktivnija u segmentu projektnog finansiranja, sa posebnim fokusom na sektor izgradnje nekretnina. U tu svrhu osnovano je posebno odeljenje koje se isključivo bavi ovom vrstom projekata i koje je učestvovalo u značajnom broju transakcija na tržištu. Mi ćemo nastaviti da pratimo i podržavamo aktivnosti investitora u Srbiji koristeći lokalnu i regionalnu ekspertizu uz “tailor-made“ pristup koji odgovara zahtevima konkretnih projekata.

OTP banka trenutno je broj jedan po udelu na tržištu kredita u Srbiji, a plan vam je da ostenete lider u sektoru stambenih kredita za stanovništvo. Čime ste stekli toliko poverenje klijenata da baš preko vas kupe nekretninu?

Trenutno smo lider na tržištu u oblasti stambenih kredita sa tržišnim učešćem od 21,69 odsto, što znači da je svaki peti stambeni kredit podignut u našoj banci – to su zaista rezultati na koje smo ponosni. Ovakakv uspeh se ne postiže preko noći, već je rezultat dugogodišnjeg procesa izgradnje poverenja sa našim klijentima, kao i ekspertize naših zaposlenih. Nama je veoma važno da razumemo naše klijente, da osetimo kakve su njihove potrebe i sve to nam pomaže da im ponudimo rešenja koja predstavljaju najbolji odgovor na njihove finansijske potrebe i očekivanja. Istakli bismo i odličnu, višegodišnju saradnju sa agencijama za promet nekretnina i Klasterom nekretnine, koja nam gotovo na dnevnom nivou obezbeđuje dodatnu podršku u realizaciji brojnih kreditnih zahteva.

Ambicija vam je i da ostanete lideri u kreditiranju malih i srednjih preduzeća i finansiranju poljoprivrede. Kakve pogodnosti i novitete nudite u ovom sektoru privrednog kreditiranja?

OTP banka je tokom ove i prethodne godine značajno učestovala u kreditiranju privrede kroz Garantnu šemu i time pomogla kompanijama u prevazilaženju poteškoća izazvanih pandemijom. Naša mreža ekspozitura i prisustnost širom Srbije omogućava dostupnost našim proizvodima i uslugama svim kompanijama, brz i efikasan servis i ponude prilgođene konkretnim potrebama svakog klijenta. OTP banka je danas lider u faktoringu, čime se omogućava da mala i srednja preduzeća brže dođu do likvidnih sredstava. Takođe, lider smo i u lizingu, gde OTP Leasing omogućava nabavku opreme i vozila. Banka je prepoznata i kao pouzdan partner za poljoprovrednike, uz vrlo efikasan proces i povoljne uslove kreditiranja ovog segmenta. Nastavljamo sa praćenjem potreba klijenata i aktivnim radom na optimizaciji procesa u cilju kontinuiranog unapređenja korisničkog iskustva, po čemu želimo da se razlikujemo na tržištu.

Privatno bankarstvo je posebno atraktivan i uspešan segment usluga koji pružate, OTP grupa nedavno je dobila još jedno priznanje magazina Global Finance, kao najbolja banka za privatno bankarstvo u Centralnoj I Istočnoj Evropi. Šta sve nudite klijentima kroz ovu uslugu?

Ovo je samo jedno od nekoliko priznanja koje je Global Finance dodelio OTP Grupi, na što smo veoma ponosni. Ako uzmemo u obzir činjenicu da klijenti privatnog bankarstva imaju vrlo specifična i izuzetno visoka očekivanja od svojih banaka, značaj ove nagrade dobija dodatnu vrednost. U pozadini ovog uspeha je činjenica da smo to prepoznali na vreme i tokom proteklih nekoliko godina klijentima pružili širok izbor prilagođenih usluga, naše stručno znanje u oblasti upravljanja imovinom u okviru našeg Eminent paketa, kao i finansijske i investicione savete. Naše poznavanje lokalnog trišta je ovde presudno, a prednost predstavlja i mogućnost ukrštanja različitih oblasti naše ekspertize, kao što su, na primer, korporativni biznis, lizing ili osiguranje.

NAGRADA MAGAZINA GLOBAL FINANCE

OTP banka nedavno je dobila nagradu magazina Global Finance kao najbolja banka za mala i srednja preduzeća u Centralnoj i Istočnoj Evropi. „Ovo priznanje potvrdilo je naše napore na kreiranju vodeće banke za ovaj segment, a dodatnu vrednost daje i činjenica da smo nagradu dobili za rezultate ostvarene tokom pandemije i procesa integracije dve banke”, ističe Marija Popović.

Tekst: PETAR DOBROSAVLJEVIĆ

Foto: NEMANJA MIŠČEVIĆ

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.