USAID BETTER ENERGY ZA VEĆU ENERGETSKU EFIKASNOST

10. Dec 2022
Photo: USAID Better Energy (Daniel Berg)

Prošlo je tačno godinu dana otkako je USAID pokrenuo projekat Serbia Better Energy, sa ciljem ne samo da finansijski podrži projekte unapređenja energetske efikasnosti na lokalnom nivou, nego i da utiče na promenu stava prema ovakvim energetskim ulaganjima. Direktor projekta Daniel Berg zadovoljan je šta je tim projekta postigao za kratko vreme, posebno što okolnosti nisu uvek bile lake.

„Projekat Better Energy pokrenut je u pravo vreme, kada možemo da pomognemo u rešavanju nekih od posledica tekuće energetske krize, kao i da pomognemo Srbiji da ispuni svoje obaveze u vezi sa globalnim i lokalnim merama zaštite životne sredine”, kaže Daniel Berg na početku intervjua.

Šta sve obuhvata projekat Better Energy i kakvi su očekivani rezultati?

Better Energy nastoji da pokaže da su energetski efikasne mere moguće i finansijski opravdane. Naš projekat prvenstveno je usmeren na lokalne javne i privatne partnere da usvoje nove proizvode ili prakse. Radimo na poboljšanju snabdevanja energijom, tako što, na primer, pomažemo toplanama da usvoje energetski efikasne tehnologije, koje im omogućavaju da efikasnije isporučuju grejanje građanima. Radimo i sa potrošačima, sa fokusom na višeporodične stambene zgrade. Ove zgrade predstavljaju jednu od najočiglednijih prilika za uštedu energije jer često izgube više od 50 odsto isporučene energije. Međutim, da bi se ove zgrade nadogradile, neophodno je ubediti vlasnike u prednosti poboljšane energetske efikasnosti, zbog čega sa Ministarstvom rudarstva i energetike radimo edukativnu kampanju. I ono što je možda najvažnije, radimo na tome da se olakša finansiranje mera energetske efikasnosti. Zbog toga sa Vladom, donatorima i komercijalnim investitorima sarađujemo na razvoju održivih finansijskih mehanizama.

Koje su bile vaše glavne aktivnosti do sada i da li već postoje primeri dobre prakse u podizanju energetske efikasnosti u srpskim opštinama?

Godinu smo započeli pregledom tehničkih i finansijskih kapaciteta na lokalnom nivou – u opštinama, u toplanama i sa skupštinama stanara zgrada. Želeli smo da čujemo od lokalnih komunalnih menadžera kako možemo da im pomognemo i šta oni vide kao prepreke za ulaganje u unapređenje energetske efikasnosti. Zatim smo osmislili obuke i alate koji bi im pomogli da razmotre najbolje investicije za poboljšanje njihove efikasnosti. Sličan alat je razvijen i za stambene zgrade.

U Somboru, Nišu i Knjaževcu realizovali smo grantove u ukupnom iznosu od oko 200.000 dolara koji će im na različite načine pomoći da smanje troškove goriva. Možda mi je najdraži projekat unapređenje podstanice Knjaževačke toplane koja opslužuje gradski vrtić „Bajka“. Grad je ranije sproveo mere energetske efikasnosti u ovom objektu. Nova podstanica obezbediće deci udobno i zdravo okruženje za učenje i igru, i trebalo bi da bude 20-30% efikasnija, uz smanjenu upotrebu mazuta i biomase.

Sada pokrećemo prve pilot grantove za višeporodične stambene zgrade, zajedno sa bespovratnim sredstvima koje obezbeđuje Vlada. Nadamo se da će nam poslužiti kao primer da pokažemo da se starije zgrade mogu efikasno energetski nadograditi i da se investicija isplati zbog uštede u računima za energiju.

Ukupan fond projekta je 10 miliona dolara. Za šta je namenjena ova suma novca i kako lokalni projekti mogu da dobiju vašu podršku?

Budžet od 10 miliona dolara namenjen je za tehničku pomoć našeg stručnog tima inženjera i savetnika, a takođe se distribuira i u obliku grantova i podugovora za radove i politiku podrške. Komunalni projekti odabrani su 2022, na osnovu predloga desetak komunalnih preduzeća. Oni su uspešno završeni na vreme pred ovogodišnju zimsku grejnu sezonu. Tokom projekta Better Energy očekujemo da će 10 miliona dolara, i kroz našu politiku podrške i kroz grantove, maksimalno podstaći zajedničke investicije. Na primer, naše prve grantove su sufinansirala sama komunalna preduzeća. Isti slučaj će biti i sa našim prvim projektima energetske sanacije stambenih zgrada koji su trenutno u pripremi. Najveći uticaj biće očigledan kada promenimo stavove prema ulaganju u energetsku efikasnost i lokalne obnovljive izvore energije, što će, nadamo se, uticati na značajno povećanje investicija u ovaj prioritet.

Kako da povećamo broj prozjumera i korišćenje solarne energije u Srbiji i kako se Beograd, sa toliko stambenih zgrada, uklapa u ovaj solarni koncept?

Fotonaponska energija svih vrsta definitivno može dati važan doprinos energetskom miksu i energetskoj bezbednosti Srbije. Cena fotonaponskih sistema je značajno pala u poslednjih 20 godina i danas zemlje u regionu dobijaju sve veći udeo svoje energije iz fotonaponskih i drugih OIE. Prozjumeri mogu da iskoriste prednosti praznih krovova kroz OIE malih kapaciteta. Vlada Srbije, pak, može da utiče na povećanje broja prozjumera pojednostavljivanjem i regulisanjem procesa izdavanja dozvola i ugovaranja. Vlada takođe može da smanji sve naknade i ublaži nepotrebna fiskalna opterećenja za prozjumere.

Što se tiče potencijala, zgrade sa ravnim krovovima, na kojima mogu da se instaliraju solarni paneli, prilika su za investicije prozjumera. Kao rezultat, upotreba fosilnih goriva bila bi smanjena, a vlasnici stanova imali bi niže račune za energiju i veću energetsku sigurnost. Naš projekat nastoji da podrži i preduzeća i vlasnike stanova koji su zainteresovani da investiraju u fotonaponske sisteme. Zato sa partnerima, kao što su Privredna komora Srbije, GiZ i NALED, zajednički radimo na regulatornom i celokupnom sistemu podrške razvoja fotonaponskih elektrana.

Nedavno je pokrenut novi petogodišnji USAID regionalni projekat Investment in Energy. Šta Srbija može da očekuje od ovog projekta?

USAID novi petogodišnji regionalni projekat Investment in Energy, vredan 20 miliona dolara, obezbediće fondove koji će, kroz studije izvodljivosti i projektnog razvoja, olakšati razvoj privatnih i javnih energetskih projekata, čime će povećati šanse za njihovo finansiranje. Projekat Investment in Energy olakšaće potencijalne investicije u sledećim oblastima: unapređenje rada i upravljanja energetskih i vodovodnih preduzeća, proizvodnja toplotne i električne energije, prenosne i distributivne mreže, grejanje, potrošnja građana, vodosnabdevanje i kanalizacija. Očekujemo da ove aktivnosti rezultiraju milionima dolara novih investicija u energetske projekte u regionu. I u potpunosti očekujem da će Srbija imati velike koristi od programa, pre svega u cilju njene veće energetske sigurnosti.  

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: USAID Better Energy 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.