ZELENA KULTURA KOMPANIJE ALUMIL

22. Feb 2023
Photo: ALUMIL (Na slici: Olivera Veljanovska)

Kompanija ALUMIL, lider u u industriji aluminijumskih sistema, već godinama funkcioniše po modelu cirkularne ekonomije i razvija ekološko prihvatljive proizvode i sisteme. Ništa manje značajno mesto u poslovanju ove kompanije nema društvena odgovornost, koja je utkana u njihovu biznis strategiju, misiju i korporativne vrednosti. O zelenoj kulturi i ALUMIL zelenim ambasadorima, brizi o zaposlenima, ali i celokupnom društvenom blagostanju, govori Olivera Veljanovska, PR & Event Specialist u ALUMIL kompaniji.

ALUMIL je vodeća evropska kompanija u industriji aluminijuma, ali ono što vas posebno izdvaja jeste visok nivo društvene odgovornosti koja je primetna u svim kompanijskim aktivnostima. Koliko je važna društvena odgovornost za vašu kompaniju i kako je realizujete?

ALUMIL je globalna kompanija koja sprovodi društvenu odgovornost u svim poslovnicama širom sveta. CSR je izuzetno važan za ALUMIL i zato jeste utkan u našu biznis strategiju, misiju i kompanijske vrednosti, i većina zaposlenih trudi se da deluje u skladu sa njom. Društvenu odgovornost sprovodimo kroz četiri stuba koji podrazumevaju brigu o životnoj sredini, o zaposlenima, društvu i tržištu.

Pored toga što naša proizvodnja funkcioniše po modelu cirkularne ekonomije i što razvijamo ekološko prihvatljive proizvode i sisteme, kroz definisane stubove realizujemo i druge strateški definisane aktivnosti, kako bismo stvorili zdravije, održivije i zelenije okruženje za nas i buduće generacije.

Ideja nam je da kroz edukaciju o CSR-u, i kroz učestvovanje u društveno odgovornim inicijativama, proširimo zelenu kulturu i podstaknemo druge da se samoinicijativno uključe u društveno odgovorne akcije u cilju stvaranja boljeg mesta za život za sve nas.

 

Briga o planeti Zemlji i zaštita prirode posebno je značajna komponenta vaše korporativne zelene agende. Na koji način sprovodite aktivnosti koje podrazumevaju brigu o planeti Zemlji?

Svedoci smo različitih izazova u svetu, ali ono što nas sve pogađa jeste ekološka kriza. Klimatske promene, zagađenje vode i vazduha, direktno utiču na ljudski, životinjski i biljni svet planete Zemlje, koja je naš jedini dom. Zato je važno da se osvestimo o ovim krucijalnim pitanjima sa kojima se suočavamo, da preuzmemo odgovornost za nastalu situaciju i da reagujemo kako bismo zajedničkim snagama kreirali održivu i zdraviju životnu sredinu.

Zelene aktivnosti kompanija ALUMIL sprovodi kroz tim Zelenih ambasadora, koji čine zaposleni naše kompanije. Na dobrovoljnoj osnovi svi zajedno učestvuju u realizaciji misije koja podrazumeva očuvanje planete Zemlje, zaštitu životne sredine i širenje svesti o održivom razvoju.

Jedna od zelenih aktivnosti koju smo sproveli u oktobru 2022. godine jeste sadnja 60 sadnica u školi i vrtiću u Novoj Pazovi. Realizovanom inicijativom doprineli smo stvaranju zelenijeg okruženja za naše mališane koji borave u tim ustanovama.

Takođe, plan nam je da kroz akcije pošumljavanja i čišćenja regiona, gde je to neophodno, kao i kroz reciklažu, doprinesemo kreiranju kvalitetnijeg i sigurnijeg „doma”.

Da bi jedna kompanija bila uspešna u svom poslovanju, osnovni je preduslov da ima kvalitetan i zadovoljan tim zaposlenih. Šta za vas sve podrazumeva briga o zaposlenima i koje aktivnosti sprovodite da bi oni bili zdravi, bezbedni i da bi napredovali u karijeri?

Poslovanje ALUMIL kompanije je izvanredno zahvaljujući zaposlenima. Oni su snaga kompanije i zato kontinuirano unapređujemo njihova znanja i veštine i obezbeđujemo im bezbedno, sigurno i prijateljsko radno okruženje. Prioritet dajemo zdravlju i bezbednosti naših zaposlenih, a to sprovodimo kroz aktivnosti koje su u skladu sa međunarodnim standardima.

Kao kompanija koja poštuje različitosti i neguje jednakost, oblikujemo radno okruženje u kojem se biraju zaposleni bez obzira na pol, uzimajući u obzir njihove vrednosti i veštine koje mogu da ponude kompaniji.  Organizacijom stručnih treninga, obuka i seminara za naše zaposlene, razvijamo njihove veštine, ali ih i edukujemo o održivom razvoju koji predstavlja krucijalni pravac poslovanja ALUMIL kompanije.

Poseban akcenat stavljamo na psiho-fizičko zdravlje zaposlenih koji su ključni za lakši svakodnevni život. Iz tog razloga učestvujemo u sportskim aktivnostima i realizujemo edukacije i seminare koji imaju za cilj fizičko i mentalno osnaživanje zaposlenih.

Pored toga, svake godine organizujemo zajednička druženja kako bismo očvrstili timski duh, ojačali pripadnost timu i stvorili zajedništvo među kolegama.

Kako doprinosite društvenom blagostanju i boljim uslovima života vaših sugrađana?

Za ALUMIL uspeh nije samo proizvodna izvrsnost. Ključni element za širi napredak kompanije je njen doprinos društvenom blagostanju koji je u osnovi naših aktivnosti, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života ljudi.

Kroz postavljenu strategiju korporativne društvene odgovornosti, realizujemo inicijative koje vode ka stvaranju zdravijeg društvenog okruženja i pomaganju svim grupama i organizacijama kojima je podrška neophodna. Takođe, podržavamo inicijative koje promovišu znanje, inovacije i opšti razvoj ljudi.

Tekst: Petar Dobrosavljević

Foto: ALUMIL

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.