ZNAČAJAN RAST POSLOVANJA ER SRBIJA, CILJ U 2023. TRI MILIONA PUTNIKA

22. Jan 2023
Photo: Air Serbia

Er Srbija je zabeležila značajan napredak u poslovanju – prvi put od izbijanja pandemije ostvaren je pozitivan neto i operativni rezultat uz profit od 21 milion evra bez ijednog evra državne subvencije, rekao je za Tanjug generalni direktor Er Srbije Jirži Marek, prenosi Blic Biznis.

Po broju prevezenih putnika Er Srbija se približila na samo dva procentna poena do rekordne pretpandemijske 2019. godine, rekao je Marek i precizirao da je to jedan od najboljih rezultata u konkurenciji evropskih avio-kompanija.

Naglasio je da im je cilj da u 2023. dostignu dvocifreni rast saobraćaja, da u tranzitu imaju više od 30 odsto putnika, a ukupno najmanje tri miliona, što će, dodao je, biti prvi put da se ta brojka premaši u novijoj istoriji domaćeg civilnog vazduhoplovstva.

Marek je podsetio da od 2,76 miliona putnika koliko su prevezli 2022, a što je 73 odsto više nego u 2021, četvrtinu čine putnici u tranzitu. Zato će se, kako kaže, potruditi i da Beograd pozicioniraju kao glavnu vazdušnu luku u regionu Zapadnog Balkana i na to da putnicima ponude odlične veze.

On je podsetio da je nekadašnji Jat ervejz 2012. godine prevezao 1,4 miliona putnika, tako da je taj broj za 10 godina praktično dupliran.

„Er Srbija je letela na 87 ruta u Evropi, Severnoj Americi, Aziij i Africi, a krajem godine za letnju sezonu najavili smo novih 19 destinacija, a to su Čikago, Ankara, Izmir, Hamburg, Keln, Geteborg, Palermo, Katanija, Napulj, Firenca, Marselj, Budimpešta, Iraklion, Hanja, Rodos, Krf, Krakov, Varna i Ohrid“, rekao je Marek.

Krajem prošle godine otvorena je linija do Tjenđina, a za maj najavljen prvi let za Čikago, u planu su i nove destinacije u Severnoj Americi i Kini.

„Sa trećim širokotrupnim avionom A 330 dobićemo priliku da razvijamo dugolinijski saobraćaj“ rekao je Marek i naveo da će i na tom avionu, u istom konceptu kao na prva dva na kojima su Tesla i Pupin, biti važna ličnost iz srpske istorije.

Podsetio da je neposredno pre formiranja Er Srbije, 2012. tadašnji Jat ervejz imao 11 aviona, a da danas, uz nedavni dolazak poslednjeg ATR 72 600, Er Srbija ima flotu od 24 aviona.

Marek smatra da će povećanju broja putnika i još boljim rezultatima Er Srbije doprineti i nova aerodromska zgrada, ali dodaje da se za njih već 2022. dogodila najveća promena i to uvođenjem centralnog sistema za bezbednosnu proveru koji je zahvaljujući najnovijoj tehnologiji olakšao i ubrzao prolaz putnika ka gejtu.

Izvor: Blic Biznis

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.