ZNAČAJNO PODIZANJE KAMATNIH STOPA MOGLO BI IZAZVATI RECESIJU U 2023. GODINI

19. Sep 2022
Photo: wikipedia.org (Svetska banka)

Centralne banke vodećih ekonomija sveta gotovo usklađeno podižu kamatne stope kako bi ublažile nagli rast cena, ali moraju voditi računa da ne preteraju jer će izazvati recesiju u svetskoj privredi, upozorila je Svetska banka.

Stepen usklađenosti u podizanju kamatnih stopa nije viđen unazad pet decenija, primećuje Svetska banka, podsetivši da centralne banke višim troškovima zaduživanja pokušavaju obuzdati visoku inflaciju.

Inflacija je u SAD-u dostigla najviši nivo u 40 godina, a u evrozoni najviša je unazad više od 20 godina, podstaknuta oporavkom potražnje od korona krize i skokom cena energije i hrane pod uticajem ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi.

Američka centralna banka i Evropska centralna banka (ECB) reagovale su podizanjem kamatnih stopa kako bi „ohladile potražnju domaćinstava i kompanija“, ali značajno više kamatne stope mogu biti kočnica ekonomskom rastu.

Fed se sprema iduće sedmice da ponovo podigne ključne kamatne stope, možda i za celi postotni bod, a ECB ih je od jula podigao za 1,25 postotnih bodova i poručio da još nije završio sa pooštravanjem monetarne politike u evrozoni.

Svetska banka upozorila je, pak, u studiji objavljenoj u četvrtak da je privredna aktivnost u tri vodeće svetske ekonomije, SAD-u, Kini i evrozoni, naglo usporila u poslednje vreme.

„U takvim bi okolnostima čak i umereni udarac u idućoj godini mogao gurnuti svetsku ekonomiju u recesiju“, istakli su.

Zato bi centralne banke trebale koordinisati poteze i „jasno obaveštavati javnost o svojim odlukama“ kako bi „snizile stepen nužnog zaoštravanja monetarne politike", poručili su.

 

Izvor: seebiz.eu

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.