POKRENUT NAJMOĆNIJI SUPERKOMPJUTER U EVROPI

17. Jun 2022
Photo: elimparcial.com

U Finskoj je pokrenut najmoćniji superkompjuter u Evropi i treći najbrži u svetu, LUMI, koji će ujedno biti i energetski efikasan.

Smešten u staroj fabrici papira u gradu Kajaniju, oko 500 kilometara severno od Helsinkija, ovaj superkompjuter veličine košarkaškog terena može da proizvede snagu jednaku oko dva miliona laptopova.

LUMI je projekat Evropske organizacije za računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i 10 evropskih zemalja - Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Poljske, Švedske, Švajcarske, Islanda i Norveške.

Superkompjuter je koštao 200 miliona evra, od čega je Finska obezbedila četvrtinu, a drugi partneri ostatak, prenosi euractiv.com.

Kajani je izabran kao lokacija jer će zbog njegove hladne klime biti potrebno malo energije da se superkompjuter hladi. Svu električnu energiju LUMI će dobijati iz hidroelektrane, a toplota koju generiše koristiće se u mreži daljinskog grejanja.

Potpredsednica Evropske komisije Margrete Vestager izjavila je da je inauguracija LUMI-ja „veliki korak za evropsku digitalnu i zelenu transformaciju“ i „odličan primer ogromnog potencijala koji veštačka inteligencija ima za unapređenje života“.

LUMI će biti korišćen za istraživanja u oblasti medicine, duobokog učenja, veštačke inteligencije, klimatskih promena, obnovljive energije i fuzione energije.

Superkompjuter će moći da koriste akademski istraživači iz celog sveta, a petina njegovog kapaciteta je rezervisana za privatne kompanije. Od superkompjutera LUMI u svetu su trenutno brži američki Samit i japanski Fugaku, piše euractiv.com.

EuroHPC okuplja članice Evropske unije, evropske zemlje, kao i privatne partnere.

Inicijativa je pokrenuta 2018. sa ciljem razvoja ekosistema super-računarstva u Evropi i omogućava svojim članicama da koordiniraju svoje napore i udruže svoje resurse kako bi Evropa postala svetski lider u super-računarstvu.

Srbija je postala članica EuroHPC JU što će, kako je saopštila Vlada 14. juna, omogućiti naučnoj i istraživačkoj zajednici da koristi resurse ove organizacije, kao i da učestvuje u novim projektima sa ciljem daljeg razvoja veštačke inteligencije i super-računarstva.

 

Izvor: euractiv.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.