TIJARA PRINCEZE DAJANE PRIKAZANA PO PRVI PUT NA SOTHEBY'S IZLOŽBI

31. May 2022
Photo: sothebys.com

Sotheby's održava najveću izložbu tijara u Velikoj Britaniji u poslednje dve decenije.

Slavna proslava 70. godišnjice vladavine kraljice Elizabete II biće prilika za izlaganje istorijskih umetničkih dela iz privatnih kolekcija. Za ovu posebnu priliku, londonska aukcijska kuća Sotheby's biće domaćin umetničkog festivala koji pored obimne izložbe obuhvata i muzičke događaje i brojne nastupe kao i najveću izložbu tijara u Velikoj Britaniji u poslednje dve decenije, i koji će biti otvoren od 28. maja do 15. juna.

Aukcijska kuća će izložiti skoro 50 kraljevskih i aristokratskih tijara, uključujući i onu koju je princeza Dajana nosila tokom venčanja. To će takođe biti prvi put da je tijara predstavljena od dana kada se pokojna princeza udala za princa Čarlsa 1981.

„Proslave kraljičinog jubileja pružile su nam savršenu priliku da javno izložimo izvanredan izbor tijara plemenitog i kraljevskog porekla, od kojih mnoge nisu bile predstavljene javnosti decenijama“, navodi se u saopštenju aukcijske kuće Sotheby's.

Dajana, koja je i sama poticala iz duge loze britanskih aristokrata odlučila je da na venčanju umesto kraljičine nosi tijaru svoje porodice. Spencer Tiara ima dizajn u stilu venca sa motivom u obliku srca sa dijamantima i cvećem u obliku zvezde koji su takođe ukrašeni dijamantima. Prema nekim izvorima, tijara je napravljena 1767. godine i prenosila se kroz porodicu vekovima, pre nego što ju je Garrad 1930. godine transformisao u danas poznat dizajn. Princeza Dajana ju je nosila tokom venčanja sa princom Čarlsom 1981. godine, ali je takođe nosila tijaru tokom nekoliko važnih događaja, piše robbreport.com.

Naravno, pored Spencer tijare biće prikazano još nekoliko zapanjujućih komada. Posebno se ističe smaragdna i dijamantska kruna koju je princ Albert dizajnirao za kraljicu Viktoriju. Tijara gotičkog preporoda, postavljena u zlatu, uključuje desetine dijamanata i smaragda, od kojih je najveći smaragd težak 15 karata. Rečeno je da je ovo bila omiljena tijara kraljice Viktorije i nosila ju je tokom mnogih kraljevskih angažmana.

Većina predstavljenih skupocenih komada nakita će jednostavno biti vraćena vlasnicima kada se izložba završi. Međutim, ako želite da svom izgledu dodate malo kraljevskog stila, nekoliko odabranih komada će biti u prodaji, od kojih neki datiraju iz kasnih 1800-ih.

 

Izvor: robbreport.com

 

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.