UKRAJINCI SPREMNI DA OBNOVE GRADOVE I INFRASTRUKTURU

10. May 2022
Photo: thetimes.co.uk (Marijupolj pre i posle bombardovanja)

U Ukrajini i dalje traje rat koji je Rusija započela 24. februara. Svakodnevno se oštećuju infrastrukturni objekti, i troškovi odštete konstantno rastu. Prema Centru za istraživanje ekonomske politike, ukupni troškovi za obnovu Ukrajine će se kretati od 220 do 540 milijardi dolara, piše property-forum.eu. O mogućnostima i izazovima obnove Ukrajine biće reči na predstojećem Evropskom ESG Property Forumu 2022, koji će se održati u Varšavi 1. juna.

U saradnji sa međunarodnim organizacijama, država je već počela da radi na planu pod nazivom U24 za obnovu infrastrukture zemlje. Prema rečima premijera Ukrajine, Denisa Šmihala, ona obuhvata tri etape, i podrazumeva hitno obnavljanje privremenih objekata i infrastrukture, brz oporavak nakon završetka vojnih akcija na teritorijama Ukrajine, i konačno, obnovu gradova i infrastrukture u skladu sa ciljevima održivog razvoja, koja će se realizovati u skladu sa politikom EU.

FOTO: EURONEWS.COM

Građevinski sektor će biti među najvažnijim za obnovu zemlje. Prema rečima generalnog direktora UkraineInvest, Sergija Cikvača, međunarodni investitori iz sektora građevinarstva, građevinskog otpada i usluga zainteresovani su da uđu na ukrajinsko tržište čim se rat završi, a i veliki  lokalni investitori takođe priznaju da su se fokusirali na sektor nekretnina. Oni smatraju da su industrijske zone ključni pokretač ukrajinske privrede, i planiraju da svoj fokus usredsrede upravo na njihov razvoj. Ovakvi projekti će omogućiti obnovu posla i ponuditi više radnih mesta lokalnom stanovništvu.

Još jedno od gorućih problema je izgradnja stambenih projekata, namenjenih hiljadama ljudi kojima su domovi oštećeni ili u potpunosti uništeni. Tomas Fiala, izvršni direktor kompanije Dragon Capital, razmatra pokretanje socijalnih projekata, konkretno stambenog razvoja u zapadnom delu Ukrajine, za ljude koji su izgubili domove ili napustili zemlju.

„Lokalne vlasti nam pomažu da pronađemo vlasnike nedovršenih objekata. Želimo da ih otkupimo, završimo izgradnju, izgradimo useljive stanove i izdajemo ih ljudima po povoljnim uslovima. Identifikovali smo oko 1000 takvih stanova i sada tražimo koinvestitore“, kaže Fiala.

FOTO: NYTIMES.COM / HARKOV

Slične projekte pružaju i drugi preduzetnici. Izvršni direktor kompanije Concorde Capital, Ihor Mazepa, rekao je za Forbs da je kompanija smestila 120 dece siročadi u svoj privatni kvart Šelest, pretvarajući ga u sirotište. Deo troškova snosi investitor, a deo međunarodni dobrotvorni fondovi. Mazepa je takođe privukao međunarodne dobrotvorne fondove kao što su Direct Relief International, Children of War Foundation i Global Institute Univerziteta u Majamiju, da podrže lanac klinika Dobrobut, koje su zatvorene nakon što je rat počeo.

Predviđa se da će industriji biti potrebno nekoliko godina da se obnovi, u zavisnosti od sektora i od regiona. Dok će zapadni deo Ukrajine brže dostići predratni nivo, najoštećeniji gradovi na istoku trebalo bi da budu obnovljeni od nule. Istovremeno, Ukrajina još uvek treba da prvo pobedi u ratu, što zahteva ogromnu međunarodnu vojnu pomoć, sankcije bez presedana protiv agresora, a prema Šmihalovim rečima, najmanje 5 milijardi dolara mesečno za podršku ekonomiji zemlje.

 

Izvor: property-forum.eu

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.