Vrapci su se vratili u Beograd i nastanili u Savskom parku (FOTO)

16. Apr 2024
Photo: Stella Production

U Savskom parku nedavno je postavljena trodelna skulptura Vratimo vrapce u Beograd, inspirisana pticom koja je nezvanični simbol Beograda. Autori Andrija Matić i Nikola Knežević na ovaj način nastoje da skrenu pažnju na činjenicu da se cvrkut ovih ptičica sve ređe čuje u našim parkovima i na ulicama. 

„Vrapci su oduvek bili simbol našeg grada i znak raspoznavanja Beograda, ali u njihovom cvrkutu, nažalost, sve manje uživamo. Stoga smo želeli da izradom skulptura podignemo svest o važnosti očuvanja ovih dragocenih ptičica, a njihovim smeštanjem u novu zelenu oazu grada da ih ’dozovemo’ da nam se vrate i ponovo nam ulepšavaju svakodnevicu svojom razdraganošću“, ističu umetnici.

Nova skulptura u jednom od najlepših parkova u gradu je samo još jedan dokaz da desna obala Save postaje velika umetnička galerija na otvorenom. Domaći umetnici su na prostoru Beograda na vodi dobili jedinstvenu platformu da predstave svoja dela, istovremeno oplemenjujući javni prostor i dajući doprinos kulturnoj raznolikosti srpske prestonice.

Drugi deo Savskog parka ulepšala je instalacija Ulična svetla. Njen centralni deo čini grupa od 27 svetlosnih sfera, raspoređenih tako da formiraju oblik srca. Autorka Ivana Jelić na ovaj način želi da oda počast bogatom arhitektonskom nasleđu starog Beograda. 

Foto: Belgrade Waterfront

„Inspiracija je bila prepoznatljiva vintage forma beogradskih uličnih svetiljki s kraja 19. veka koja je preobražena savremenim twistom. Jarke boje unose novi život u njihov starinski šarm, spajajući prošlost i sadašnjost. U kontekstu savremenog urbanog okruženja, ulična svetiljka je izložena kao eksponat i predstavlja odu prolaznoj lepoti prošlosti i trajnom nasleđu beogradske arhitekture“, naglašava umetnica.

Izlaganjem skulptura, instalacija i drugih formi umetničkog izražavanja u javnom prostoru domaći stvaraoci dobijaju priliku da se predstave i afirmišu i tako savremenu umetnost približe širem krugu ljudi. Na taj način, Beograd, kao grad umetnosti, poprima kosmopolitski duh velikih metropola.

Jedno od najupečatljivijih rešenja predstavila je umetnica Jelena Stepanov, čija skulptura Srce Beograda već neko vreme očarava posetioce Galerije i predstavlja omiljeni kutak za fografisanje. Ova skulptura nije samo umetničko delo, već nosi duboku simboliku ljubavi prema gradu.

Foto: Stella Production

„Srce ima isto značenje u svim kulturama širom sveta, ono je najpopularniji i najomiljeniji univerzalni znak. Htela sam simbolično da pokažem da je srce Beograda veliko, sjajno i crveno, uz poveznicu sa  tradicionalnim slovenskim Licidarskim srcem, koje se daje kao znak iskrene ljubavi. Kao što je srce u središtu svakog bića, centralna životna sila svih nas, tako bih volela da Srce Beograda bude mesto okupljanja svih njegovih stanovnika i posetilaca. Raduje me kad vidim da ono to već postaje“, navodi umetnica Jelena Stepanov.

Osim Srca Beograda, pod svodovima Galerije nalaze se i viseće umetničke instalacije poput Talasa, Lipe i Leptira koje stvaraju magičnu atmosferu za sve posetioce i podsećaju na lepotu Save i njenih obala. U najvećem šoping centru u regionu uskoro će biti postavljena i skulptura Cvetovi ramonde, autora Mladena Đurovića, kao važan i simboličan podsetnik na naše slavne istorijske trenutke iz Prvog svetskog rata.

Foto: Belgrade Waterfront

Na Sava Promenadi, omiljenom beogradskom šetalištu, pažnju posetilaca privlače još dve skulpture na otvorenom. Ris i Siluete simbolično su postavljene ispod mosta Gazela kao mesta spajanja i susreta ljudi.

Foto: Belgrade Waterfront

Za građane je ovo dobra prilika da se sretnu sa umetničkim delima na mestima gde ih inače ne očekuju. Beograd na vodi nastaviće da daje „vetar u leđa“ domaćim stvaraocima na radost svih građana i ljubitelja umetnosti koji mogu da uživaju u originalnom i savremenom interpretiranju bogate istorije grada na ušću Save i Dunava.

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.