DA LI ĆE GENEX KULA KONAČNO DOBITI KUPCA NA LICITACIJI 6. FEBRUARA?

22. Jan 2023
Photo: Vuk Vuković on Unsplash

Pažnja javnosti već godinu dana usmerena je na pokušaje stečajne uprave da pronađe kupce za Genex poslovnu kulu, kao i na aktivnosti predstavnika stanara te zgrade, koji trenutno apeluju na državu da iskoristi pravo preče kupovine na licitaciji 6. februara.

Tada će Genex kula biti ponuđena po početnoj ceni od 834,68 miliona dinara, a ona trenutno predstavlja najvredniji deo imovine čuvene jugoslovenske kompanije. Međutim, to nije sve što Generalexport trenutno poseduje. Na spisku imovine dostupnom na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) stoji da u vlasništvu ima i nekretnine u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku i Osijeku, mada nije precizirano da li se radi o stanovima ili lokalima, piše Biznis.rs.

Generalexport u stečaju, između ostalog, poseduje i zemljište – građevinske parcele i njive u Jošaničkoj banji, kao i parcele u Belom potoku, naselju koje pripada beogradskoj opštini Voždovac.

Bivši radnici, kao i naslednici prava na isplatu naknade iz socijalnog programa, ukazuju da je od završetka stečaja u Genexu još važniji završetak te procedure u njegovoj ćerki firmi Internacional CG, čija najvrednija imovina je rasprodata još 2008. i 2009. godine tokom restrukturiranja. Tada su prodati nekadašnji hotel „Grand“ na Kopaoniku i apartmansko naselje „Konaci“, kao i nekadašnji beogradski hotel „(Inter)Continenal“ i „Genex apartmani“ na Novom Beogradu.

Dokumenta ALSU, međutim, pokazuju da se na Internacional CG i dalje vodi imovina na Kopaoniku – dva „pašnjaka 6. klase“ koja spadaju u „ostalo građevinsko zemljište u državnoj svojini“, kao i zemljišta „pod zgradom ili uz zgradu“ gde, po svemu sudeći, nije izvršena konverzija vlasništva.

Ali, sve to teško da može da se poredi po vrednosti sa već prodatom imovinom, za koju je ukupno dobijeno oko 173 miliona evra.

Poslednji „preokret“ u priči o stečajevima u Genexu i Internacional CG je eventualno učešće države na javnom nadmetanju za „Zapadnu kapiju“.

Kako je za Biznis.rs potvrdio upravnik Stambene zajednice Genex kule Božidar Stavrić, stanari koji su u isto vreme i stečajni poverioci zalažu se za to da Vlada Srbije iskoristi pravo preče kupovine i poslovnu kulu pretvori u zgradu od javnog interesa, a pismena obaveštenja o tome predali su na pisarnicama Vlade i Predsedništva Srbije. Privrednom sudu u Beogradu su, takođe, podneli predlog da se poslovni deo zgrade ne prodaje kao celina, već u segmentima, kako bi bila postignuta bolja cena.

S druge strane, stečajni upravnik Genexa Budimir Mrdović naveo je u svom kvartalnom izveštaju za period od jula do kraja septembra da je „u stalnoj komunikaciji sa više potencijalnih kupaca imovine stečajnog dužnika koji su u ovom periodu iskazali interesovanje za kupovinu imovine, iz Švajcarske, Turske, Ruske Federacije i Engleske“.

Izvor: Biznis.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.