ESG AGENDA INDUSTRIJE NEKRETNINA NA MIPIM 2023

21. Mar 2023
Photo: mipim.com

Više od 23.000 delegata, predstavnika 90 zemalja, okupilo se prošle nedelje u Kanu na MIPIM-u, najvećem međunarodnom real estate događaju koji je povezao političke lidere i globalnu real estate zajednicu, sa ciljem da se pronađu rešenja za izazove sa kojima se suočava izgrađeno okruženje. Sa najvećim brojem učesnika na ovom sajmu od pandemije, real estate industrija prihvatila je potrebu da se prevaziđu poteškoće i donesu pozitivne promene za ljude, zajednice i planetu.

Foto: MIPIM

Na ovogodišnjem, 32. po redu MIPIM-u, bilo je 15 % više posetilaca i izlagača nego prošle godine, od čega su najbrojnije bile delegacije Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije. Evropskim delegatima na MIPIM-u 2023. pridružili su se, između ostalih, predstavnici Japana, Kanade, SAD-a, Brazila, Katara, Saudijske Arabije i Egipta, što MIPIM čini zaista globalnim događajem. Gradovi i zemlje pokazali su pionirske nove mogućnosti za poboljšanje urbanog planiranja i unapređenje održivosti i prosperiteta.

„U neizvesnom globalnom okruženju, MIPIM deluje kao katalizator za inovacije i fokusna tačka za transformaciju sektora nekretnina. Više nego ikad, iskusili smo neverovatnu energiju političkih lidera, investitora i šire real estate zajednice, koji sarađuju na stvaranju boljih, održivijih zgrada i mesta.

Sa dekarbonizacijom gradova, koja je bila na prvom mestu na dnevnom redu ove godine, MIPIM je potpisao “Savez Put do nule” (Road to Zero Alliance), zajedno sa kolegama liderima u oblasti nekretnina, čime smo potvrdili naše obaveze u pogledu održivosti. Uzbuđeni smo što ćemo nastaviti sa ovim nastojanjima na MIPIM-u u Njujorku u novembru“, rekao je Nikolas Kozubek, direktor MIPIM-a.

Foto: MIPIM

Visoki politički, ekonomski i ekološki lideri, uključujući Džeremija Rifkina, američkog ekonomskog i socijalnog teoretičara, Kristofa Bešua, ministra za ekološku tranziciju Francuske, Olivijea Klajna, ministra delegata za urbana pitanja i stanovanje Francuske, Kristinu Gamboa, iz Svetskog saveta za zelenu gradnju, i lorda Dominika Džonsona, britanskog ministra za investicije, razgovarali su sa svetskom real estate zajednicom, donoseći jedinstvene uvide u globalne izazove i planove za njihovo rešavanje.

76 od 100 top svetskih investicionih menadžera, koji pružaju savete o imovini vrednoj četiri biliona evra, učestvovalo je u dinamičnom novom formatu MIPIM izložbi, diskusija i panela, uključujući Izabel Skemamu, globalnu šeficu investicionih menadžera komapnije AXA IM Alts, kao i Heninga Koha, izvršnog direktora Commerz Real-a.

Nova platforma Road to Zero kombinovala je 400 kvadratnih metara izložbenog, mrežnog i konferencijskog prostora sa fokusom na revolucionarne metode za dekarbonizaciju industrije nekretnina. Prihvatajući učešće na putu dekarbonizacije, MIPIM je potpisao „Alijansu Put do nule“, sa visokoprofilnim kompanijama, kao što su PWC i fond za ulaganja u nekretnine Icade, kako bi preduzeo bržu i efikasniju akciju.

Foto: MIPIM

Na MIPIM 2023 je takođe pokrenut samit Co-Liv, kao odgovor na rast alternativnih načina života. Nova faza infrastrukture istakla je hitnu potrebu da se svaki aspekt urbanog područja razmotri na holistički način, baveći se uticajem vode, energije, centara podataka i transporta na razvoj nekretnina.

Sledeći MIPIM biće održan u Festivalskoj palati u Kanu od 12. do 15. marta 2024. godine.

Tekst: Nikolina Vukićević

Foto: mipim.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.