MIPIM 2023: INVESTICIONA KONFERENCIJA „SERBIA: A PLACE FOR YOUR GROWTH“

16. Mar 2023
Photo: Real Estate Magazine (Na slici: Emmanuel de Tissot)

U okviru najvećeg međunarodnog sajma nekretnina, MIPIM 2023, u sredu 15. marta u Festivalskoj palati u Kanu održana je investiciona konferencija SERBIA: A PLACE FOR YOUR GROWTH, na kojoj su predstavljeni investicioni potencijali Srbije i prilike za ulaganja u nove real estate projekte.

Konferenciju je svečano otvorio Emmanuel de Tissot, direktor MIPIM-a, koji je srdačno poželeo dobrodošlicu srpskoj delegaciji i istakao da Srbija, sa svim naporima koje do sada uložila u razvoj svoje ekonomije i tržišta, zauzima istaknuto mesto na investicionoj mapi Evrope i zaslužuje ozbiljnu pažnju svetskih investitora.

O investicionoj i poslovnoj klimi u Srbiji, dosadašnjim stranim investicijama, značajnim infrastrukturnim i razvojnim projektima, trendovima na tržištu nekretnina, građevinskoj i real estate industriji, i prilikama za nova ulaganja u razvoj stambenih, poslovnih, industrijskih, logističkih i turističkih projekata, na konferenciji su govorili: Danilo Cicmil, specijalni savetnik za investicije predsednika Republike Srbije, Marko Stojčić, glavni urbanista Grada Beograda, i Vladimir Popović, managing partner u Collier Srbija. Konferenciju je moderirala Gordana Knežević Monašević, glavna i odgovorna urednia Real Estate magazina.

Konferenciju je organizovala medijska kuća West Media World, zvaničan medijski partner MIPIM-a iz Srbije i regiona. Generalni pokrovitelj konferencije je Privredna komora Srbije, a medijski pokrovitelj Real Estate magazin.

Srpska investiciona konferencija prvi put je organizovana na ovom prestižnom real estate događaju koji već 30 godina okuplja najveće igrače iz ove industrije i najznačajnije svetske investitore. Tema konferencije i govornici privukli su veliku pažnju učesnika MIPIM-a i okupili goste iz raznih zemalja – SAD-a, Saudijske Arabije, Nemačke, Austrije, Francuske, Grčke, Turske, Španije, Poljske, Kanade, Švajcarske, ali i iz regiona – Slovenije i Hrvatske. Konferenciji su prisustvoli i delagati srpskih kompanija koje su došle na MIPIM – Delta Real Estate i CBS International Serbia.

Tokom sat i po trajanja konferencije gosti su imali prilike da čuju da je Srbija već drugu godinu zaredom regionalni rekorder u privlačenju stranih direktnih investicija, koje su od 2010. godine do danas premašile 35 milijardi evra. Danilo Cicmil je istakao da je srpska vlada učinila ogromne napore poslednjih godina da obezbedi sigurnu poslovnu klimu za ulaganja, i da je više od 250 novih investicija, koje su uspešno realizovane, najbolji pokazatelj da je investiciono okruženje u Srbiji povoljno i bezbedno. Cicmil je dodao da je Srbija na jasnom putu da postane član Evropske unije, dok istovremeno nastavlja sa svojom liderskom ulogom na planu saradnje i jedinstva regiona.

Marko Stojčić predstavio je najznačajnije infrastrukturne projekte u Beogradu – izgradnju metro sistema i nove mostove na Savi i Dunavu – koji otvaraju značajne prilike za nove real estate investicije u Beogradu. Glavni gradski urbanista je istakao da je plan Grada da Beograd u skoroj budućnosti ponovo postane univerzitetski centar ovog dela Evrope i da je u planu izgradnja više studentskih kampusa i pratećih habova za intelektualnu industriju. Najviše interesovanja za nove investicione prilike u Beogradu izazvala je najava izrgadnje novog sajamskog kompleksa sa pratećim sadržajima, pored Nacionalnog stadiona u Surčinu, koji bi trebalo da bude mesto organizacije manifestacije Expo 27, ukoliko Beograd u junu i zvanično dobije kandidaturu.

Vladimir Popović predstavio je trendove na srpskom tržištu nekretnina i ukazao na njegov konstantan rast tokom poslednjih godina, posebno u stambenom i poslovnom sektoru. Popović je naglasio da dobrih prilika za nove investicije ima u svim sektorima nekretnina, a posebno u sektoru industrijskih i logističkih objekata, budući da Srbija ima strateški važnu lokaciju u Evropi i dostupnost ključnim tržištima u regionu i šire.

Na konferenciji se čulo i da investitori koji dođu u Srbiju mogu da se oslone na domaće kompanije kao pouzdane partnere u biznisu – od dobavljača, transporta i logistike, do stručnih projektantskih i građevinskih firmi i sve jačeg IT sektora.

Istaknuto je takođe da su u toku izmene zakona kojima će se olakšati procedura zaspošljavanja stranih radnika, kao i izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje će ubrzati dobijanje građevinskih dozvola i prateće dokumentacije i implementaciju investicionih projekata.

Konferencija SERBIA: A PLACE FOR YOUR GROWTH održana je drugog dana MIPIM-a, koji traje do 14. do 17. marta. Ove godine na sajam je došlo više od 23.000 delegata iz više od 90 zemalja, i 2.400 izlagača.

 

Tekst: Nikolina Vukićević

Foto: Nebojša Ivić

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.