MT-KOMEX: SOLARNI KILOVATI ZA SIGURNU BUDUĆNOST

26. Mar 2023
Photo: MT-KOMEX (Na slici: Solarna elektrana DeLasol)

Sa više od 110.000 solarnih panela i više od 180 solarnih elektrana instaliranih širom Srbije, kao i 30 godina iskustva, stručnosti i pouzdanosti, MT-KOMEX značajno doprinosi energetskoj tranziciji, pomažući građanima i kompanijama da sami proizvode solarnu energiju.

Svaki kilovat zelene energije, bilo da potiče od nekoliko solarnih panela na krovu kuće ili ogromnih solarnih farmi, približava nas cilju da 40% energije u Srbiji dolazi iz obnovljivih izvora do 2040. godine.

Foto: MT-KOMEX

Kompanija MT-KOMEX, koja je nedavno proslavila 30 godina postojanja, daje značajan doprinos ostvarivanju ciljeva energetske tranzicije pomažući građanima i kompanijama da zakorači u svet solarne energije, počnu da proizvode sopstvenu struju i značajno smanje račune za struju.

MT-KOMEX tim / Foto: MT-KOMEX

Sa svojim stručnim timom, koji kontinuirano stiče nova znanja i prati tehnološke promene, MT-KOMEX je do sada postavio više od 110.000 solarnih panela na krovove domaćinstava, poslovnih i industrijskih objekata za više od 100 klijenata, ukupne instalisane snage od više od 60 MV. Projektovali su solarne elektrane ukupne snage veće od 200 MV, obavili više od 120 energetskih pregleda i analiza i izgradili više od 180 solarnih elektrana.

SOLARNA ELEKTRANA DELASOL USKORO POČINJE SA RADOM

Foto: MT-KOMEX

MT-KOMEX je nedavno završio izgradnju DeLasol solarne elektrane u Lapovu, koja se prostire na površini od 12 hektara. Osim po veličini, ova solarna elektrana biće i najveća po kapacitetu u Srbiji. Godišnje će proizvoditi 15.000 megavat-časova električne energije. Njena veličina se ogleda i u broju solarnih panela – čak 17.980 najefikasnijih panela, kapaciteta 650/655Vp za proizvodnju energije, proizvela je renomirana kanadska kompanija Solar.

Foto: MT-KOMEX

Da bi se sunčeva energija što bolje iskoristila, za izgradnju elektrane DeLasol pripremljeni su bifacijalni solarni paneli, koji generišu električnu energiju efikasnije od monofacijalnih panela. Kod bifacijalnih panela postoji mogućnost povećanja prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega generišu veću količinu električne energije. Solarni paneli biće postavljeni na posebno napravljenu strukturu koja omogućava veću apsorpciju reflektovanog zračenja. Zahvaljujući Opštinskoj upravi Lapovo, koja je prepoznala vrednost i značaj projekta, dobijena je građevinska dozvola, kao i uslovi za projektovanje i priključenje od strane Elektroprivrede Srbije. Tome je prethodilo donošenje urbanističkog projekta i dobijanje lokacijske dozvole za poboljšanje. Očekuje se da elektrana bude puštena u rad do kraja meseca.

„Uložili smo sopstvena sredstva u izgradnju ove solarne elektrane, i, kao i u slučaju Solaris Energy, dobili smo punu podršku ProCredit banke koja nas je pratila u realizaciji ovog projekta“, kaže Miloš Kostić, vlasnik i direktora MT-KOMEX-a.

U skladu sa propisima podnet je zahtev za procenu uticaja na životnu sredinu i dobijeno je rešenje da nije potrebna studija.

SOLARNA ELEKTRANA TOYO TIRE TAIYO

Izgradnja solarne elektrane DeLasol nije jedini projekat koji je MT-KOMEX započeo u 2022. godini. U julu je potpisan ugovor o izgradnji još jedne bifacijalne solarne elektrane između zamenika generalnog direktora kompanije Toyo Tire Keničira Takasage i direktora MT-KOMEX-a Miloša Kostića. Solarna elektrana Toyo Tire Taiyo, ukupne snage 8,4 MWp, obezbediće kompaniji Toyo Tires 10 do 15 odsto godišnjih potreba za električnom energijom.

POVRAT ULAGANJA ZA ŠEST I PO GODINA

Primer jedne od poslednjih solarnih elektrana koju je završio MT-KOMEX, a koja je izgrađena u dve faze, prva kapaciteta 490 kW i druga kapaciteta 600 kW, pokazuje sledeće: novih 490 kW solarnog kapaciteta obezbediće investitoru 596.700 kWh zelene električne energije godišnje. Povrat uloženih 330.000 evra očekuje se za šest i po godina, a održavanje solarne elektrane koštaće ovo preduzeće samo 500 evra godišnje. I to nije sve: od pomenute investicije neće imati koristi samo klijent MT-KOMEX-a, već i celo društvo, jer će ušteda CO2 iznositi 477.360 kg godišnje.

MILOŠ KOSTIĆ

Vlasnik i direktor

Miloš Kostić, vlasnik i direktor MT-KOMEX / Foto: EY Serbia

„Moje interesovanje za obnovljive izvore energije počelo je 2009. godine, kada sam započeo transformaciju kompanije koja se od tada bavi projektima u ovoj oblasti. Istovremeno sam shvatio u proizvodnju solarne energije treba da uložim sopstveni kapital. Prva elektrana koju sam izgradio zajedno sa svojim partnerima je Solaris Energy, snage 2 MW, koja je izgrađena po procedurama zakona iz 2009. Koštala nas je tri miliona evra, a u funkciji je devet godina. Nastavili smo da se usavršavamo u ovoj oblasti i radili na mnogim velikim projektima u Srbiji. Moj tim inženjera i instalatera je zajedno gradio solarne elektrane na velikim industrijskim objektima u Srbiji, kao što su IKEA, Grundfos, MINAQUA, UNIOR Components, TERMOVENT, Agrosava, Stop Shop, a trenutno radimo na postavljanju solarne elektrane na tlo u krugu fabrike Toyo Tires.

U planu je izgradnja još četiri elektrane ukupne instalisane snage 40 MW. Dobili smo uslove za priključenje ovih elektrana, a naš inženjerski tim radi na izradi tehničke dokumentacije. Izgradnja ovih kapaciteta planirana je za drugu polovinu 2023. i 2024. godine.”

EY BRZORASTUĆI PREDUZETNIK GODINE

Miloš Kostić, direktor i vlasnik kompanije MT-KOMEX, nedavno je dobio priznanje za potkategoriju EY Brzorastući preduzetnik godine, koju dodeljuje konsultantska kuća Ernst & Young (EY).

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u odabranom društvu kolega preduzetnika. Srećan sam i ponosan jer ova nagrada pokazuje da smo na pravom putu razvoja. Organizatori i žiri su prepoznali da smo vredni i uspešni i da je moj tim postigao prave rezultate“, rekao je Miloš Kostić.

EY Preduzetnik godine je najprestižnija svetska nagrada za dostignuća u preduzetničkom poslovanju. Ovaj globalni program je drugačiji jer promoviše preduzetnički duh i inicijativu i prepoznaje ljude koji su postigli uspeh kroz svoju viziju, liderstvo i inovacije.

Charge&GO

Foto: Charge&GO

Tokom svog dugogodišnjeg rada i razvoja, Miloš Kostić je uvek razmišljao o tome šta može da ponudi tržištu koje je novo i inovativno. Još 2014. godine kontaktirao je Teslu i pitao ih kako da im postanu partner na Balkanu. Tada su mu rekli da je politika njihove kompanije da je sve u njihovom vlasništvu i da planiraju razvoj infrastrukture za punjenje za 2019. i 2020. godinu.

To mu je dalo ideju i 2017. je započeo razvoj projekta za ulaganje u ovu infrastrukturu, kao i za pokretanje digitalne platforme i aplikacije Charge&GO koja omogućava vozačima električnih vozila da lako lociraju najbliže punjače i pune ih brzo i lako. Platforma omogućava vozačima efikasnu uslugu za punjenje i plaćanje korišćenja punjača, kao i mogućnost da kompanije daljinski upravljaju svojom mrežom za punjenje. Ovo uključuje brojne usluge, kao što su kontrola punjenja, praćenje punjača, cene, ograničenja upotrebe i pregled sesije punjenja. Najlakši način da proverite lokacije i dostupnost punjača u ovoj mreži je preko aplikacije. Iako se svim punjačima može pristupiti na više načina (preko QR koda ili broja punjača), ako preuzmete aplikaciju, automatski dobijate nižu cenu i uputstva za GPS navigaciju.

U dogovoru sa partnerima koji poseduju velike lance benzinskih pumpi i tržnih centara, MT-KOMEX je do sada postavio mrežu od 54 punjača za hiljadu korisnika električnih automobila u Srbiji.

„Plan nam je da ovu uslugu proširimo i na region, a već smo pripremili otvaranje kompanija u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH. Cilj nam je da do kraja sledeće godine imamo 220 punjača i da budemo najveća takva mreža u Srbiji“, najavljuje Miloš Kostić.

Ove godine planirano je instaliranje još 67 punjača, uključujući i tržišta u regionu (Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina).

Uskoro se očekuje lansiranje nove platforme sa mobilnom aplikacijom Charge&GO koja će omogućiti još lakši pristup punjačima i bolju povezanost sa mrežama punjača širom Evrope.

Tekst: Jovana Nikolić

Photo: MT-KOMEX

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.