RIMAC ULAZI NA TRŽIŠTE ENERGIJE INOVATIVNIM STACIONARNIM BATERIJAMA

04. May 2023
Photo: Rimac Group (Na slici: Mate Rimac)

Rimac Technology najavljuje svoj ulazak na tržište stacionarnih sistema za skladištenje energije (ESS) sa novim brendom Rimac Energy.

Ovaj korak predstavlja značajnu prekretnicu za kompaniju, koja se širi dalje od svoje jake pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi uvođenjem inovativnih stacionarnih sistema za skladištenje energije. Ostvarivanje punog potencijala proizvodnje obnovljive energije i podsticanje dekarbonizacije energetskih mreža odnose se na stacionarna rešenja ovog tipa.

Tim Rimac Energy, specijalizovani tim u okviru kompanije Rimac Technology, razvio se u proteklih 18 meseci i danas broji 60 zaposlenih – od kojih svi trenutno rade na prvoj generaciji stacionarnih ESS-a.

Oslanjajući se na visoku stručnost i standarde demonstrirane u razvoju i proizvodnji električnih vozila, Rimac Energy primenjuje istu inženjersku filozofiju na razvoj stacionarnih baterija. Kao rezultat toga, Rimac Energy je razvio novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke do 50% i istovremeno zauzima do 40% manje površine u poređenju sa najsavremenijim rešenjima. Dodatne tehnološke prednosti uključuju produženi životni vek, ugrađenu redundantnost za povećanu dostupnost, kao i konkurentne troškove samog sistema i njegove instalacije.

Direktor Rimac Energy, Vasim Sarvar Dilov, izjavio je sledeće:

"U Rimcu smo oduvek bili motivisani inovacijama i željom da pomerimo granice mogućeg u automobilskoj industriji. Međutim, prepoznajemo značaj rešenja stacionarnih baterija za ubrzanje prelaska na obnovljive izvore energije. S obzirom na naše dosadašnje rezultate u oblasti inovativnih baterijskih sistema, verujemo da ćemo igrati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosistema Evrope i podići ih na globalni nivo.''

U početku će Rimac Energy pružati rešenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao podršku elektroenergetskoj mreži, a rešenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija su već u toku. Kompanija trenutno pregovara o nekoliko projekata sa klijentima, uključujući pilot projekat sa jednom od vodećih kompanija za obnovljivu energiju koja traži rešenja za skladištenje energije baterija za podršku njihovim solarnim i vetroelektranama. Očekuje se da će pilot sistemi biti proizvedeni do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebalo bi da počne 2025. godine u kampusu Rimac, koji je trenutno u izgradnji, uz postepeno povećanje proizvodnih kapaciteta na desetine GVh.

Rimac kampus / Foto: Rimac Group

Osnivač i izvršni direktor Rimac grupe Mate Rimac izjavio je sledeće:

"Postoji hitna potreba za infrastrukturom čiste energije koja bi podržala integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu obezbeđivanjem mogućnosti skladištenja energije i balansiranja. S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put izgleda kao prirodni napredak za nas. Naš tim se zaista raduje stvaranju rešenja koja čistu energiju čine dostupnijom, dok nastojimo da smanjimo našu zavisnost od fosilnih goriva i podstaknemo zeleniju budućnost."

Detalji o jedinstvenoj tehnologiji iza brenda Rimac Energy, koji se razvija i proizvodi u fabrici Rimac Technology u Zagrebu, biće otkriveni kasnije ove godine.

Izvor: Rimac Group

Foto: Rimac Group

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.