STRATEŠKO PARTNERSTVO UAE I SRBIJE I U SLEDEĆIH PEDESET GODINA

18. May 2023
Photo: Dario Konstantinović

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu, već na prvi pogled, diskretno nagoveštava imidž koji ova bliskoistočna zemlja danas ima u svetu. Prostrano, moderno zdanje, smešteno u najelitnijoj ulici na Dedinju, sa solarnim panelima na krovu i brižljivo uređenom prolećnom baštom, ispunjava najviše standarde zelenog LEED sertifikata, a gostima od samog ulaska u otmeno uređen lobi pruža osećaj tople dobrodošlice i komfora. Naš domaćin, Njegova ekselencija Mubarak Said Ahmed Buršid Al Daheri, drugi po redu ambasador UAE otkad je osnovana diplomatska misija u Beogradu 2014, već šest godina živi u Beogradu, i idealan je sagovornik da razgovaramo o značajnim UAE investicijama u Srbiji, mogućnostima za nove oblike saradnje, i novom modelu zelene ekonomije koju Ujedinjeni Arapski Emirati dosledno primenjuju u svim privrednim granama kako bi podržali dugoročan rast svoje zemlje.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Republika Srbija prošle godine obeležili su 50 godina prijateljskih odnosa, koji su posebno intenzivirani od razmene poseta na državnom nivou 2012. godine. Koje oblasti saradnje beleže najveći rast u poslednjih deset godina i kako je počela 51. godina naših bilateralnih odnosa?

Prvih 50 godina odnosa između UAE i Republike Srbije postavili su temelje intenzivne ekonomske i političke saradnje, što je dovelo do značajnih investicija i bilateralne razmene. Sada su velike kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prisutne na tržištu Srbije, posebno u sektorima vazduhoplovstva, poljoprivrede, nekretnina i energetike.

Kao rezultat državnih poseta na visokom nivou prošle godine potpisani su ključni sporazumi, uključujući sveobuhvatno strateško partnerstvo između naših zemalja. Narednih pet decenija obećavaju da ćemo našu bilateralnu saradnju još više unaprediti kako bismo služili interesima naših zemalja i naroda.

Njegova ekselencija Mubarak Said Ahmed Buršid Al Daheri / Foto: Dario Konstantinović

Većina investitora iz UAE u Srbiji su velike i veoma uspešne kompanije sa globalnim prisustvom i međunarodnom reputacijom. Šta je glavni fokus njihovog poslovanja i koliko su zadovoljni mogućnostima koje nudi srpsko tržište?

Investitori iz UAE Srbiju smatraju jednim od najatraktivnijih tržišta na Zapadnom Balkanu. Bilateralni sporazumi potpisani tokom poseta na visokom nivou 2014. godine podstakli su kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da identifikuju dodatne mogućnosti u srpskoj avijaciji, nekretninama, poljoprivredi, infrastrukturi i finansijskom sektoru.

Suočeni sa savremenim izazovima, kao što su klimatske promene i energetska tranzicija, kompanije iz UAE nastavljaju da istražuju puteve saradnje sa Srbijom u oblastima energetike, obnovljivih izvora, bezbednosti hrane i vode, zdravlja i mobilnosti. Kako UAE pridaju sve veći značaj energetskim rešenjima, od vetra do solarne i hidro energije, kompanije iz UAE će verovatno pokazati povećano interesovanje za visokotehnološke projekte koji se mogu sprovoditi u gorepomenutim sektorima.

Agrobiznis je jedan od najvažnijih sektora ulaganja UAE u Srbiji. Šta sve ove investicije uključuju i koliko su obe strane zadovoljne dosadašnjim rezultatima?

Ujedinjeni Arapski Emirati postavljaju bezbednost hrane u prvi plan svojih strateških prioriteta kako bi osigurali prosperitetnu i stabilnu budućnost za svoj narod. Kao deo svoje Nacionalne strategije bezbednosti hrane 2051, UAE kontinuirano rade na pronalaženju novih lokacija širom sveta kako bi podstakli svoja poljoprivredna ulaganja. Srbija je u tom pogledu postala pouzdan partner, jer ima značajne poljoprivredne i prehrambene kapacitete.

Shodno tome, najveće UAE investicione projekte u Srbiji napravile su velike poljoprivredne kompanije iz UAE. Tokom nastojanja Srbije da privatizuje PKB korporaciju, agrobiznis konglomerat iz UAE Al Dahra je 2018. godine preuzeo imovinu korporacije i njenih podružnica. Kao deo transakcije, Al Dahra je godinama investirala u unapređenje svojih farmi, unapređenje infrastrukture za navodnjavanje, i modernizaciju pogona mlekare. Danas je Al Dahra jedan od glavnih izvoznika iz Srbije u UAE, koji podstiče bilateralnu spoljnu trgovinu i razvija lokalnu poljoprivrednu proizvodnju. Štaviše, Al Rawafed i Elite Agro su jedni od najvećih investitora u srpskom poljoprivrednom sektoru. Njihovo prisustvo u sektoru prerade voća i povrća svedoči o trajnoj saradnji UAE i Srbije.

Beograd na vodi / Foto: Aleksandar Matić

Megaprojekat Belgrade Waterfront svakako je najpoznatija investicija UAE u Srbiji, koja je značajno uticala na kretanja na srpskom tržištu nekretnina i podigla njihovu vrednost. Kako ocenjujete trenutni razvoj i značaj ovog projekta? Može li on da posluži kao model za nova UAE ulaganja u sektor nekretnina?

Što se tiče UAE investicija u Srbiji, Belgrade Waterfront je svakako jedan od najprepoznatljivijih i najkonkretnijih projekata koje su naše dve zemlje započele. Moj diplomatski mandat u vašoj zemlji poklapa se sa najznačajnijom razvojnom fazom ovog projekta iz kojeg niče prelepo, kosmopolitsko naselje Beograda za domaće i internacionalne stanovnike. Belgrade Waterfront je takođe uveo zapažene dizajnerske inovacije u ovu oblast, budući da je kompanija Eagle Hills iz UAE pomerila granice mogućeg da bi izgradila turistički i poslovni centar sa spektakularnim pogledom i ponudom. Uveren sam da će ovaj projekat stimulisati nove investitore iz UAE i sveta da razvijaju projekte ove vrste širom Srbije i regiona Balkana.

Koliko su UAE privlačni za investitore iz Srbije i u kojim delatnostima bi srpske kompanije mogle više da budu angažovane na vašem tržištu?

Zahvaljujući infrastrukturi svetske klase i globalnoj povezanosti, kao i propisima podsticajnim za investitore, UAE nastavljaju da privlače direktne strane investicije iz celog sveta. Redovno najviše rangirani u indeksu lakoće poslovanja, UAE su mesto gde su ljudi pronašli veoma atraktivnu zonu za poslovanje i uživanje u visokom kvalitetu života. Sada su Ujedinjeni Arapski Emirati dom za više od 200 nacionalnosti koje žive u harmoniji.

Od kada sam započeo svoj mandat u Srbiji, srpske kompanije koje žele da posluju u UAE obraćale su mi se za dalje smernice. Ovo je snažno intenzivirano nakon srpskog učešća na Expo 2020 u Dubaiju, gde su UAE i još 191 država predstavili širok spektar ekonomskih mogućnosti i tržišne ponude. Vlada UAE neumorno radi na jačanju mogućnosti u inovativnim oblastima kao što su energetska efikasnost, električna mobilnost, zelena gradnja, pametni gradovi, agrotehnologija i klimatska tehnologija, a srpske kompanije su pozvane da istraže kako i one mogu da se uključe u priču o ekonomskom uspehu UAE na obostranu korist.

Muzej budućnosti u Dubaiju / Foto: Pexels

Dubai je bio domaćin Expo 2020, koji je tokom šest meseci posetilo više od 24 miliona ljudi. Kako biste sumirali svoje utiske nakon organizovanja ovako velikog i fantastičnog događaja i šta bi Beograd, kao kandidat za domaćina Expo 2027, mogao da nauči iz vašeg iskustva?

Tokom šestomesečnog održavanja Expo 2020 Dubai, i mnogo duže, kada se računa proces pripreme, 192 zemlje učesnice pretvorile su UAE u sam svet kako bi pokazale vrednost međunarodne saradnje i proslavile izvanrednost čovečanstva. Redovni letovi između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata tokom Expo 2020 Dubai doveli su do toga da mnoga preduzeća posete UAE kako bi učestvovala na ovom velikom događaju i istražila mogućnosti za buduće poslovanje. Kandidatura Srbije za Expo Beograd 2027, koji promoviše sport i muziku na globalnom nivou, biće idealan način za promociju zemlje i podsticanje novih mogućnosti za njen rast.

Dubai / Foto: Freepik

Dubai je grad modernih arhitektonskih čuda. Burdž Kalifa, sa svojih 828 metara visine, i dalje je najviša građevina na svetu, a brojnim arhitektonskim draguljima nedavno je pridodat i Muzej budućnosti, koji opisuju kao jedno od najlepših zdanja na svetu. Koje biste još građevine ili buduće projekte istakli, ne samo u Dubaiju, a koji će nas bez sumnje zadiviti?

Intenzivan i brz rast UAE započeo je još od osnivanja zemlje pre više od 51 godinu. U UAE su izgrađeni brojni megaprojekti, počevši od veštačkih ostrva, arhitektonskih remek-dela, kao što su Velika džamija Šeika Zajeda, Burdž Kalifa, Luvr Abu Dabi, Muzej budućnosti i mnogi drugi. Trenutno, megaprojekti koji se razvijaju u UAE uključuju, između ostalog, toranj Dubai Creek, kao najvišu zgradu na planeti, zatim Burdž Džumeiru, novi dragulj UAE, te Gugenhajm muzej u Abu Dabiju. Kako UAE nastavljaju da grade ova čuda, fokus ostaje na održivosti i zelenoj gradnji u urbanom planiranju.

Velika džamija Šeika Zajeda / Foto: Ivan Andrejić

UAE su među prvih deset zemalja sa najviše LEED sertifikovanih zgrada van SAD-a, dok je Dubai treći u svetu kao grad sa najviše zelenih zgrada. Šta je bilo potrebno da bi se dostigao ovaj nivo održive gradnje i šta je još pred vama da biste do 2050. postigli cilj nulte emisije štetnih gasova?

UAE su uspešan model nove zelene ekonomije koja podržava dugoročan rast. Kroz svoju Stratešku inicijativu nulte emisije do 2050, UAE implementiraju zelene projekte u različitim sektorima, kao što su čista energija, desalinacija vode, zelena gradnja, hvatanje i skladištenje ugljenika, transport, infrastruktura i drugi.

Fokus UAE na održivosti je trajni prioritet u naporima da se ispune ciljevi održivog razvoja. UAE su uspostavili stroge zelene standarde i propise u pogledu novogradnje. Developeri sve više rade na poboljšanju energetske efikasnosti zgrada koristeći kombinaciju više izvora energije. Upotreba 3D štampe takođe raste u građevinskom sektoru UAE, što osigurava da se projekti završe brže i sa manje otpada. Kao rezultat toga, u građevinskoj industriji ima sve više naprednih mašina i praksi zasnovanih na tehnologiji, koje doprinose naporima da se postignu realni ciljevi nulte emisije ugljenika.

Dubai Creek Tower / Foto: EMAAR Properties

Dubai će u decembru biti domaćin Konferencije UN o klimatskim promenama (COP28). Koji su najveći izazovi vaše zemlje u borbi protiv posledica klimatskih promena i kako se nosite sa njima?

U svetlu visokih temperatura, nestašice vode i značajnih energetskih potreba sa kojima se region suočava, UAE su oduvek videli klimatsku akciju kao priliku da doprinesu praktičnim rešenjima globalnog problema koji utiče na sve, istovremeno diversifikujući svoju ekonomiju i stvarajući znanja, veštine i radna mesta za mlade. Kad je reč o konferenciji COP28 UAE, veoma nam je stalo do toga da omogućimo transformacionu promenu kroz konstruktivna partnerstva koja daju rešenja sa merljivim rezultatima. U tom smislu, COP28 UAE, čiji ćemo biti domaćin krajem 2023. godine, ima za cilj da transformiše i hitno ubrza klimatske akcije kako bi se ispunile obaveze koje je svet preuzeo u cilju ograničenja globalnog zagrevanja na 1,5°C do kraja veka. Radeći zajedno sa šampionom UN za klimatske promene na visokom nivou i omladinskim šampionom za klimatske promene UAE, kao i sa ostalim strankama i partnerima, naši ciljevi za COP28 su da damo prioritet ubrzanju energetske tranzicije i reformi korišćenja zemljišta i sistema ishrane, uz veće ublažavanje, prilagođavanje i operacionalizaciju gubitaka i oštećenja. COP28 UAE će pojačati glasove nedovoljno zastupljenih i ranjivih zajednica, prihvatiti promene za unapređenje realne ekonomije i naglasiti gde je postignut napredak i kako ga nadograđivati. Štaviše, predsedavanje COP28 UAE je fokusirano na prilagođavanje, finansiranje, gubitak i štetu, odnosno ublažavanje posledica globalnog zagrevanja, ali i na uzdizanje ključnih rešenja za prirodu, hranu, zdravlje i bezbednost.

Muzej Gugenhajm / Foto: Gehry Partners, LLP

Ovo je šesta godina vaše diplomatske misije u Srbiji. Koliko ste za to vreme upoznali našu zemlju, ljude, običaje i šta ćete poneti kao najlepše utiske odavde jednog dana?

Od kada sam započeo svoju diplomatsku službu kao ambasador UAE u Srbiji, moj najjači utisak o Srbiji su gostoprimstvo i ljubaznost srpskog naroda. Sama zemlja ima ogroman turistički potencijal, a ja sam ovde uživao u svakom trenutku. Prelepi su predeli, od ravnica i žitnih polja u severnom delu Vojvodine, do padina Kopaonika i Peštera na jugu. Prirodna ponuda Srbije je izuzetna, posebno ako govorimo o rekama i prelepim planinama od Fruške gore, preko Zlatibora i Zlatara, pa sve do Kopaonika.

Tekst: Gordana Knežević Monašević

Foto: Dario Konstantinović

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.