UPRAVA ZA TREZOR NABAVLJA SISTEM ZA SAJBER ZAŠTITU VREDAN 1,6 MILIONA EVRA

25. Jul 2022
Photo: Pixabay

Uprava za trezor Ministarstva finansija je raspisala javni poziv za zaštitu sistema od sajber napada.

Kako se navodi u tenderu nabavlja se rešenje za multivektorsku zaštitu sistema od sajber napada zaštitom radnih stanica, servera i email kanala.

U dokumentaciji se navodi da ukupna ponuđena cena nabavke ne može preći iznos od 160.000.000 dinara bez PDV-a, odnosno 192.000.000 (oko 1.6 miliona evra) sa PDV-om na godišnjem nivou.

Izrada i implementacija sistem će biti podeljena u dve faze, a rok za završetak obe je 26. decembar 2022. godine.

Rešenje za multivektorsku zaštitu sistema od sajber napada zaštitom radnih stanica, servera i email kanala treba da omogući najefikasniji vid zaštite sistema, imajući u vidu da više od 90% napada počinje kroz email kanal a sam prvi korak napada se uspostavlja upravo na radnoj stanici. Multivektorsko rešenje treba da omogući i dodatnu zaštitu povezivanjem i razmenom informacije između dva podsistema – zaštite email-a i zaštite radnih stanica i servera. Ukoliko se na rešenju zaštite email kanala prepozna neka pretnja, tehnički opis te pretnje (IoC / Indication of Compromise), treba preko zajedničkog menadžment sistema da bude spušten na rešenje za zaštitu radnih

stanica, koje će na osnovu tih informacija moći da prepozna takve pretnje i njegove element- dodaje se u dokumnetaciji.

Multivektorsko rešenje treba da zaštiti informacioni sistem u celini, od različitih faza napada (prema Lockheed Martin Cyber Kill Chain klasifikaciji koja se najčešće koristi u praksi) – od same isporuke zlonamernog sadržaja, eksploatacije koja se vrši uglavnom kroz mail kanal i na radnim stanicama, do daljih faza od kojih su najkritičnije potencijalno preuzimanje kontrole i eksfiltracija podataka, pojašnjeno je.

Kompletno rešenje za multivektorsku zaštitu sistema od sajber napada zaštitom radnih stanica, servera i email kanala je potrebno implementirati i integrisati sa IKT sistemom po sistemu ključ u ruke.

Isporuka rešenja mora da uključi i tehničku podršku isporučioca rešenja, pored proizvođačke podrške, piše ekapija.com.

Ponude mogu da se dostave do 22. avgusta.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.