CETINJE DOBIJA KAMENU SPORTSKU HALU - NOVU TVRĐAVU SPORTA

31. Oct 2022
Photo: biro81000.me

Prva nagrada na nedavno završenom Međunarodnom javnom konkursu za izradu idejnog arhitektonskog rešenja za sportsku halu na Cetinju pripala je projektu Biroa 81000, arhitektonske firme iz Podgorice koja stoji i iza pobedničkog rešenja za novu zgradu Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

RENDERING: BIRO 81000

Autori rada, koji je stručni žiri ocenio kao najbolji, su Ivan Jovićević i Dušan Đurović, sa saradnicima Denisom Tahirovićem, Teodorom Bjelić, Ksenijom Gomilanović i Oliverom Mirković, dok su saradnici na konstrukcijama bili Ivan Živković i Mladen Muhadinović.

Kako objašnjavaju autori prvonagrađenog rada, ideja je bila napraviti autentičnu „kuću“, ukorenjenu u mestu, nacionalno osvešćenu kuću, kuću s merom.

RENDERING: BIRO 81000

„Sportska dvorana spremna da pamti savremenu istoriju sporta zamišljena je kao bedem, utvrda, tvrđava sporta… Grubo rečeno, kao kamena dvorana, kao dvorana od kamena“ – kažu iz Biroa 81000.

Male kamene kuće relativno pravilno poređane na prizemlju, „kriju“ komunikacije i dopunske sadržaje dvorane, navode autori.

Ujedno, kako dodaju, one su granica između spolja i unutra, a razmaknute su taman toliko da naglase glavni ulaz u dvoranu, ili „otvore“ sa tribina vizure na drvored i park.

RENDERING: BIRO 81000

„Teren i tribine, utakmica i huk sa tribina – vibrantne zone dvorane velikog energetskog naboja natkrivene su krovnom pločom odenutom u kamenu. Ukratko, huk u kamenu“ – kažu autori.

Kako dalje objašnjavaju iz Biroa 81000, organizacija kretanja i raspored sadržaja u dvorani omogućava kratku vezu publike do tribina i ostalih željenih sadržaja.

Tribine su postavljene sa sve četiri strane terena, od čega su sa 3 strane fiksne, a sa jedne strane teleskopske. Dominantno im se pristupa spuštanjem, dok se u nivou koridora nalaze mesta za osobe smanjene pokretljivosti.

RENDERING: BIRO 81000

„Prsten po obodu tribina oivičen je sklopom komunikacija, sanitarija, prostorija za osveženje i služenje hrane i pića, prodaju dresova i rekvizita“ – kažu autori arhitekture.

Na galeriji se nalazi VIP salon sa VIP mestima, te novinarski salon sa novinarskim mestima. Ukupan kapacitet tribina je 2.408 mesta od čega je 64 VIP mesta, 16 mesta za novinare i 24 mesta za OSI.

RENDERING: BIRO 81000

„Fiksnih mesta na tribinama projektovano je 2.136, dok su 272 mesta ostvarena na teleskopskim tribinama„, objašnjavaju autori prvonagrađenog rada.

Sa dužih tribina se otvaraju vizure na drvored na zapadu i sportsko-rekreativni park na istoku, odnosno sa kraće tribine na pristupni trg.

 

Izvor: gradnja.rs

Foto: biro81000.me

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.