DIEBEDO FRANSIS KERE: SVAKO ZASLUŽUJE KVALITET I LUKSUZ

06. May 2022
Photo: pritzkerprize.com

Arhitekta, pedagog i društveni aktivista Diebedo Fransis Kere (56), rođen je i odrastao u Burkini Faso, u selu bez struje i pijaće vode. Iako se kasnije školovao u Berlinu, gde je otvorio i studio, domovina u zapadnoj Africi bila mu je i ostala nepresušna inpiracija za sav njegov dosadašnji doprinos arhitekturi, pre svega za projektovanje brojnih održivih zgrada širom sveta, od Malija do Kine.

Za svoje projekte, koji nude inventivna i važna rešenja za ključne teme – od održive arhitekture do društvenih angažmana i pitanja socijalne pravde, pitanja stanovanja i ostalih aktuelnih tema – već je dobio brojne nagrade, tako da je ovogodišnja nagrada nad nagradama za najboljeg arhitektu definitivno otišla u prave ruke.

Fransis Kere se nada da će promeniti paradigmu, i podstaći ljude da sanjaju i rizikuju. „To što je neko bogat na znači da treba da rasipa materijal, kao što ni činjenica da je neko siromašan ne znači da treba da odustaje od kvaliteta. Svako zaslužuje kvalitet, svako zaslužuje luksuz i svako zaslužuje udobnost. Međusobno smo povezani i zabrinutost u pogledu klime, demokratije i oskudice je briga koja se tiče svih nas“, kaže Kere.

FOTO: PRITZKERPRIZE.COM, OSNOVNA ŠKOLA U RODNOM SELU GANDO

Komisija Prickerove nagrade pohvalila je Kereov rad zbog inteligentne upotrebe lokalnih materijala, adekvatnog pristupa lokaciji, povezanosti sa prirodom i podrške marginalizovanim zajednicama.

Tomas Pricker, predsednik Hajat fondacije, istakao je da je Fransis Kere pionir u arhitekturi održivog razvoja u zemljama ekstremne oskudice. „On je podjednako arhitekta i sluga, posvećen poboljšanju života i uslova brojnih građana u onom delu sveta koji je zapostavljen. Kroz građevine koje demonstriraju lepotu, skromnost, smelost i inventivnost, a i integritetom svoje arhitekture i svog duha, Kere graciozno oslikava misiju ove nagrade,“ rekao je Pricker.

FOTO: PRITZKERPRIZE.COM, DOKTORSKE KUĆE, LEO, BURKINA FASO

U Kereov portfolio uvršteni su brojni svetski priznati projekti, kao što su Umetnički centar „Tippet Rise“ u Montani (SAD) i Paviljon „Serpentine Gallery“ u Londonu (Velika Britanija), dok je rad koji ga je verovatno najviše proslavio osnovna škola u njegovom rodnom selu Gando u Burkini Faso, koju je 2008. godine izgradio u saradnji sa lokalnom zajednicom. Nekoliko zgrada po njegovoj zamisli trenutno je u fazi izrade, među kojima je i Nacionalna skupština Benina, čiji je dizajn, takođe, inspirisan prirodom i suštinski povezan sa lokalnom kulturom.

FOTO: PRITZKERPRIZE.COM, PAVILJON SERPENTINE GALLERY U LONDONU

Pricker kao Nobel

Svake godine Hajat fondacija, koju vodi porodica Pricker, dodeljuje prestižnu Prickerovu nagradu koja ima gotovo status Nobelove nagrade u arhitekturi. Smatra se najvrednijom svetskom nagradom u ovoj oblasti, i dodeljuje se arhitektama koji na najbolji način pokažu kombinaciju talenta, vizije i posvećenosti. Pobedniku se dodeljuje i novčana nagrada od 100.000 dolara, sertifikat i bronzana medalja. Pobednik se proglašava u proleće, a ovogodišnji laureat Diebedo Fransis Kere, prvi je tamnoputi arhitekta i prvi Afrikanac koji je osvojio ovu nagradu.

Tekst: Aleksandra Marković

Foto: Pritzker Prize

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.