DIZAJNIRAN NAJVIŠI DRVENI TORANJ NA SVETU

05. May 2022
Photo: shl.dk

Izgradnja visokih drvenih konstrukcija nastavlja da ruši stereotipe. Ambiciozni stambeni toranj koji je dizajnirala danska firma Schmidt Hammer Lassen nosi naziv Rocket&Tigerli i biće najviši drveni toranj na svetu, sa impresivnom maksimalnom visinom od 100 metara.

Rocket&Tigerli nastaje u saradnji sa Cometti Truffer Hodel i biće smešten u švajcarskom gradu Vinterthur, u blizini Ciriha. Projekat će zapravo obuhvatiti tri manje zgrade i kulu, a u njima će se nalaziti stambeni prostor, studentski smeštaj, restoran, maloprodajni objekti, ski-bar i hotel.

FOTO: SHL.DK

Zgrade će biti prekrivene zelenilom, a unutrašnjost će biti svetla i otvorena, sa dekorom koji ističe prirodnu lepotu drveta, piše newatlas.com.

Spoljašnjost će biti obložena terakotom (koja se, kao i drvo, može proizvoditi na održiv način), a kula će se sastojati od drvenog okvira i drvenog jezgra. Ova poslednja tačka je veoma važna, pošto su planirane i hibridne drvene kule koje će biti još više, ali njihova hibridna priroda znači da imaju betonsko jezgro u kome se nalaze lift i stepenište.

Trenutna najviša zgrada od punog drveta to jest sa drvenim jezgrom je Mjøstarnet visok 85,4 metra. Njegovi inženjeri su morali da prevaziđu značajne izazove, uključujući ljuljanje, samo da bi dostigli tu visinu, tako da Rocket&Tigerli predstavlja ozbiljan zalogaj.

FOTO: SHL.DK

„Projekat označava prekretnicu u izgradnji drvenih zgrada - ne samo zbog svojih 100 metara, što je rekord za stambene zgrade sa nosivom drvenom konstrukcijom, već i zato što uvodi inovativni sistem izgradnje koji ispituje drvo kao prirodnu zamenu za beton", objasnili su iz firme. Švajcarska kompanija Implenia i Švajcarski federalni institut za tehnologiju iz Ciriha (ETH), radili su zajedno na razvoju novog sistema koji omogućava izgradnju viših drvenih zgrada.

FOTO: SHL.DK

„U novom sistemu betonsko jezgro je zamenjeno drvetom, što rezultira činjenicom da pojedinačna greda ima manju težinu. To omogućava izgradnju viših konstrukcija, a istovremeno obezbeđuje da ceo proces izgradnje ima manju količinu ugrađenog ugljenika“.

Očekuje se da će Rocket&Tigerli biti završen i spreman za useljenje do 2026. godine.

 

Izvor: newatlas.com

2023. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.