DODELJENE NAGRADE 45. SALONA ARHITEKTURE: GRAN PRI TVRĐAVI FETISLAM I STRINGERIMA

27. Apr 2023
Photo: Muzej primenjene umetnosti (Na slici: Stringeri)

U sali Jugoslovenske Kinoteke u Beogradu, u utorak 25. aprila održana je svečana dodela nagrada i priznanja 45. Salona arhitekture, Salona dijloga, najznačajnije izložbe arhitektonskog stvaralaštva u našoj zemlji.

Godišnju smotru iz oblasti savremene arhitekture od 1974. godine u kontinuitetu organizuje Muzej primenjene umetnosti, a ove godine partner i kouator koncepta Salona je Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi (ASAP).

Salon pruža sveobuhvatan presek arhitektonske produkcije na nacionalnom nivou uz gostujuće učešće autora sa međunarodne scene i iz regiona, dok se u okviru takmičarskog dela programa dodeljuju nagrade, priznanja i pohvale u okviru predviđenih kategorija, kao i glavna nagrada Salona – Gran pri (Grand Prix).

Ovogodišnji žiri, kojim je predsedavao prof. dr Verner Zobek, dodelio je sledeće nagrade i pohvale po kategorijama:

ARHITEKTURA

Pohvalu u kategoriji Arhitekture dobio je projekat „Kuća sa pogledom na Dunav“, autorke Milene Zindović (MZ Studio Architecture).

MZ Studio Architecture / Foto: MPU

Pohvalu za projekat neizvedenog dela u istoj kategoriji dobio je rad „Sveštica House“, MADA Architecture Studio.

MADA Architecture Studio / Foto: MPU

U kategoriji arhitekture žiri se odlučio da nagradi „Projekat Manhattan Concept K26“, URED architecture studio i RE:A.C.T.

Projekat Manhattan Concept K26 / Foto: MPU

ARHITEKTONSKA FOTOGRAFIJA

Pohvalu u kategoriji Arhitektonska fotografija dobio je rad „Dobrović u detalju“ autora Miloša Kostića.

Nagradu u istoj kategoriji dobio je rad „Arhitektura između dođeš mi-dođem ti“ Milice Lopičić.

ARHITEKTONSKA KRITIKA I PUBLIKACIJA

Pohvalu u ovoj kategoriji dobio je „Atlas tipova karaktera predela Beograda“, čiji su autori Nevena Vasiljević, Boris Radić, Anja Matić, Emilija Medojević, Suzana Gavrilović i Andreja Tutundžić.

Nagradu u kategoriji Arhitektonska kritika i publikacija dobio je rad „Nikola Dobrović – The Shifting Modes of Critical Practice in Architecture“, autorke Marije Milinković.

ISTRAŽIVANJA I EKSPERIMENT

U kategoriji istraživanja i eksperiment imamo dve Pohvale – „La Villette“ studio arhitekture za decu i „Ko je uopšte arhitekta?“ Kiparh School.

Eco figure / Foto: MPU

U istoj kategoriji dodeljene su i dve nagrade: rad „ECO figure – This WASTE is NOT a TOY“ Andreja Josifovskog i rad „Crvena linija“ autora Branka Stanojevića.

URBANIZAM

U kategoriji Urbanizam nagrada nije dodeljena, a Pohvalu je dobio rad „Plato sa fontanom u Velikom parku u Šapcu“, autorke Milene Zindović (MZ Studio Architecture)

Plato sa fontanom / Foto: MPU

UNUTRAŠNJA ARHITEKTURA

Antipod Studio / Foto: MPU

U kategoriji Unutrašnja arhitektura žiri je odlučio da dodeli pohvalu za dva rada – „Projekat enterijera Polet grupe“ koji potpisuje Antipod Studio i „AUTORI OFFICE“ beogradskog Studija AUTORI.

AUTORI OFFICE / Foto: MPU

Nagradu u kategoriji Unutrašnje arhitekture dodeljena je projektu „Muzej savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci“ studija Lopičić&Lopičić, Pavla Stamenovića i saradnika Miloša Jokića.

ZAŠTITA GRADITELJSKOG NASLEĐA

U ovoj kategoriji Pohvalu je dobio projekat „Rekonstrukcija objekta Muzeja na arheološkom nalazištu Medijana u Nišu“ tima u sastavu prof. Ivan Rašković, prof. Borislav Petrović, doc. Miloš Komlenić i arh. Nada Jelić

Nagradu je dobila „Vila Porta Maestra“, autora MART Architecture.

GRAN PRI 45. SALONA ARHITEKTURE

Veliku nagradu Salona arhitekture dobili su:

„TVRĐAVA FETISLAM – REKONSTRUKCIJA ‘VAROŠ’ KAPIJE, BEDEMA SA KAZAMATIMA, LETNJA POZORNICA MALOG GRADA“, firma KOTO

Tvrđava Fetislam / Foto: MPU

„STRINGERI – EVOLUCIJA PREKARNOSTI, SLOBODA SVEDOČENJA“, nastao u saradnji Efemera kolektiva i Centra za istraživanje i edukaciju o holokaustu

PRIZNANJE SAVETA I NAGRADA PUBLIKE

Novina ovogodišnjeg Salona je Priznanje Saveta 45. Salona arhitekture za izuzetno angažovanje i doprinos u pripremi, koncipiranju i prezentaciji krovnog strateškog dokumenta za razvoj i unapređenje arhitektonske struke u zemlji, a dobila ga je „Nacionalna arhitektonska strategija“ Božane Lukić i Nebojše Anteševića.

Kuća na brdu Popare / Foto: MPU

Takođe, dodeljena je i nagrada publike, a osvojila ju je „Kuća na brdu Popare“  Projektnog biroa KEJ iz Valjeva.

Izvor: gradnja.rs

Foto: Muzej primenjene umetnosti

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.