METRO STANICE KAO NOVI BREND BEOGRADA

20. Apr 2022
Photo: obe.rs

Na konkursu za idejno rešenje za izgled stanica na prvoj liniji Beogradskog metroa, koji je zatvoren krajem prošle godine, žiri nije bio na velikim mukama: jednoglasno je odlučio da buduće metro stanice, koje će postati novo obeležje Beograda, izgledaju onako kako je u svom rešenju predložio arhitektonski studio OBE.

JASNA KAVRAN I KSENIJA PANTOVIĆ

Tragom vesti, došli smo i do pobedničkog tandema – Ksenije Pantović i Jasne Kavran – koje još od završetka studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu rade zajedno pod brendom svog OBE studija (www.obe.rs ). Sa Ksenijom i Jasnom razgovarali smo o njihovim starim i novim projektima, brojnim priznanjima koje su dobile za svoj rad i trendovima u arhitekturi u svetu i kod nas.

POBEDNIČKO REŠENJE ZA IZGLED METRO STANICA

Vaše idejno rešenje za izgled stanica na prvoj liniji BG metroa je jednoglasnom odlukom žirija pobedilo na konkursu. Šta mislite da je presudilo u tome i da li očekujete da će vaše stanice zadobiti i simpatije Beograđana?

Cilj idejnog konkursnog rešenja je stvaranje specifičnih prostornih oblika, čija forma, materijalizacija i sadržaj pružaju kvalitetan prostorni kontekst, kako sa stanovišta transportnih tačaka, tako i u kontekstu arhitekture i umetnosti. Kombinovanim pristupom projektovanja stanica i njihovog rešenja pružena je reminiscencija tradicionalnih materijala i formi u savremenom – kako okruženju, tako i načinu života.

Nikako ne očekujemo da će stanice zadobiti svačije simpatije, niti bi to bilo normalno. Tako je uostalom u svakom projektu. Pa čak i mi među sobom imamo različite simpatije prema različitim stanicama i nije obavezno da se svima svidi sve podjednako. Bitno je da su stanice uniformisane, da se prepoznaju kao jedan brend, da se čitaju kao „celina“. Mislimo da je to doprinelo odluci žirija da nama ukaže poverenje, takođe i jednostavnost rešenja kome težimo. Ono što je takođe značajno, a ne vidi se na slikama koje su predstavljene javnosti, jeste detaljnija razrada i rešenje unutrašnjih delova stanica. Trudili smo se da to rešimo što jednostavnije, kako bi kretanje ljudi bilo olakšano.

BUDUĆE METRO STANICE

Studio OBE je partnerski tandem i to devojački. Kad i kako ste se prepoznale i „ukačile“ i kako izgleda raditi neki projekat u dvoje?

Rani počeci bili su radovi na konkursima posle fakulteta, u grupi sa prijateljima sa godine. Vremenom, ostale smo nas dve same i nije bilo teško jer se dobro dopunjujemo. Misaoni procesi su nam potpuno drugačiji, što je možda i ključ naše uspešne saradnje. Često se razumemo i bez mnogo priče i objašnjenja.

Tim OBE trenutno čine još četiri devojke, koje uspešno učestvuju u projektima kojima se trenutno bavimo. Naravno, uz mnoštvo spoljnih saradnika i kolega iz struka sa kojima blisko sarađujemo i bez kojih projekti ne bi mogli da budu kompletirani i uspešno realizovani.

Kako biste opisale vaš arhitektonski dizajn i potpis? Po čemu možemo da znamo da iza nekog enterijera stoji baš OBE studio?

Trudimo se da svakom projektu pristupimo na potpuno drugačiji način, tako da nikada ne dođe do prezasićenosti jednom tipologijom objekta. Dosta smo posvećeni odnosu sa klijentima, jer su oni bitan i neizostavan deo svakog projekta. Pokušavamo da kreiramo prostore koji nisu samo zanimljivi ovog trenutka, već mogu da izdrže i test vremena. Takođe, često se dešava da pred sebe postavimo težak zadatak kombinovanja mnoštva boja i materijala, kako bismo kreirale zanimljiv prostor pun karakterističnih detalja.

METRO STANICA

Ima li posla za mlade i talentovane arhitekte danas u Srbiji? Za šta vas najviše angažuju i koja su to projekti koji su vama najizazovniji?

Posla uvek ima, trenutno je ekspanzija građevinske delatnosti, zida se svuda, nažalost, i tamo gde ne treba i često na način na koji ne treba. Čini nam se da mladi uvek mogu da nađu posao ukoliko to žele.

Investitori nas najviše angažuju za projekte stambenih jedinica, u pitanju su često rekonstrukcije, ali i novi prostori. Trenutno radimo i nekoliko poslovnih prostora, kao i ugostiteljskih objekata. Nama svaki novi zadatak predstavlja poseban izazov, jer se trudimo da svaki bude jedinstven i drugačiji od prethodnog.

PROJEKAT NOVA ISKRA

Gde nalazite inspiraciju za ideje? Šta vam se od novih svetskih trendova najviše dopada i koliko takvi noviteti prolaze na našem tržištu?

Inspiracija je svuda. Nekada je i nedostatak inspiracije značajan, kako bi se iz njega zatim razvile najrazličitije ideje. Retko se desi da obe nemamo inspiraciju, ali bitno je znati da to kratko traje i da će se pre ili kasnije desiti nešto što će pokrenuti ideje za dizajn. Često nalazimo inspiraciju u modi, u prirodi, ali najčešće u samom kontekstu u okviru kojeg se objekat ili enterijer nalazi.

Trenutno su trendovi vrlo zanimljivi, teži se kreiranju jednostavnih, bež tonova u enterijeru, minimalističkih linija, nalik skandinavskom dizajnu, koji je dobio dozu toplih tonaliteta i tekstura. Vrlo zanimljiv spoj stilova, kome teže svi trenutni svetski influenseri, kao i dizajneri enterijera. Kod nas se teži tom stilu, međutim, mora se uvek uzeti u obzir i šta je to što klijent želi, a to je najčešće komfor na prvom mestu.

PROJEKAT K HOUSE

Na koje ste urađene projekte posebno ponosne?

Jedan od nama najdražih projekata jeste Nova Iskra na Dorćolu, kreativni hab koji je našao svoje mesto u starom gradskom jezgru. Kompleksnost zadatka čini ovaj projekat posebnim i on je jedan od  značajnijih projekata našeg studija. Izazov je bio projektovati prostor koji se proteže na nekoliko nivoa, a čine ga restoranski deo, multifunkcionalni interaktivni prostor za konferencije, projekcije i meetup događaje, sale za sastanke, kancelarijski prostor za oko 130 korisnika, prostor za zabavu i opuštanje, kao i jedinstveni centralni (ulazni) prostor – urbani vrt. Bio je izazov uklopiti sve te delove koji moraju da funkcionišu sami za sebe. Akcenat u enterijeru dat je suptilnom, ali upečatljivom paletom boja, kao i odabirom savremenih materijala. Karakterističan detalj čine murali koji se nadovezuju na priču o urbanom vrtu, a kompletan prostor odiše detaljima i estetikom koju neguje naš arhitektonski dvojac.

Pobeda na konkursu za izgled metro stanica nije prva potvrda vašeg talenta i kvaliteta, prošle godine Studio OBE dobio je nagradu BIG SEE Architecture Award 2021...

Nagradu BIG SEE u velikoj konkurenciji za arhitekturu, Studio OBE dobio je za K House, projekat kuće na Senjaku, dok smo BIG SEE nagradu za enterijer dobili za projekat male kafeterije Way Cup u Ravaničkoj ulici u Beogradu. Posle ovih nagrada usledila je i nama veoma draga nagrada Grand Prix i prvo mesto na Balkanskom arhitektonskom bijenalu (BAB) u kategoriji enterijer, a za projekat Nova iskra Dorćol.

PROJEKAT WAY CUP

Na kojim projektima trenutno radite i da li su do sad možda stigle neke ponude za angažman u inostranstvu?

Imamo veliki broj tekućih projekata, najviše ih je, naravno, u Beogradu, što nam najviše i odgovara, s obzirom na to da smo najčešće uključeni u sve faze izvođenja projekta, do kompletne realizacije. Imamo nekoliko novih ponuda vezanih za inostranstvo, a trenutno radimo jedan projekat u Dubaiju koji nam je profesionalno veoma značajan jer prvi put imamo priliku da radimo na tom tržištu.

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: OBE studio

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.