NAGRADE ZA NOVU POSLOVNU KULU U SIDNEJU

19. May 2023
Photo: Quay Quarter Tower / 3XN / Adam Mork

Quay Quarter Tower u Sidneju, sa 54 sprata poslovnog prostora, jedna je od najnagrađivanijih poslovnih zgrada i nebodera na svetu otkako je otvorena početkom prošle godine. Nagrada MIPIM 2023 za najbolji kancelarijski i poslovni projekat samo je poslednja u nizu nagrada koje su danski arhitektonski studio 3XN i investitor AMP Capital dobili za inovativni pristup kompletnoj obnovi i dogradnji AMP centra, poslovne kule iz 1976, koja više nije ispunjavala savremene zahteve.

Foto: Quay Quarter Tower / 3XN / Adam Mork

Umesto rušenja objekta, kao što je to bio slučaj u prošlosti, odlučeno je da se veliki delovi postojeće noseće konstrukcije integrišu u novu višespratnicu. Kula Quay Quarter, visoka 206 metara, dokazuje da je arhitektonska transformacija moguća u velikim razmerama.

Foto: Quay Quarter Tower / 3XN / Adam Mork

Na ovaj način zadržano je dve trećine greda, stubova, podnih ploča i skoro celo jezgro izgrađeno sedamdesetih godina prošlog veka. Ovi centralni aspekti radikalnog koncepta održivosti doprineli su uštedi gotovo 12.000 tona ugljen-dioksida u poređenju sa potpunim rušenjem i konvencionalnim tonama nove izgradnje.

Tekst: Ana Kralj

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.