NEMAČKA DOBIJA PRVU KLIMATSKI NEUTRALNU ARENU

17. May 2022
Photo: populous.com

Arhitektonska firma Populous, specijalizovana za projektovanje stadiona širom sveta, dobila je zadatak da dizajnira novu višenamensku arenu za održavanje raznovrsnih događaja u Minhenu, najnaseljenijem gradu nemačke savezne države Bavarske.

Arhitekti iz prakse osnovane 1983. u Kanzas Sitiju, SAD, svoj projekat opisali su kao prvu nemačku „klimatski neutralnu“ arenu, koja će sadržati značajnu količinu zelenila kako u okviru fasade, tako i u svom neposrednom okruženju, a svu potrebnu energiju će dobijati od više hiljada solarnih panela.

FOTO: POPULOUS.COM

Kako prenosi New Atlas, zdanje koje je će nositi ime MUCCC (Multifunkcionalni koncertni i kongresni centar) biće izgrađen u blizini minhenskog aerodroma, pored Centra za tehnologiju i inovacije.

Planirano je da ovo zdanje dostigne visinu od oko 34 metra i poprimi oblik klasične kružne arene, ali sa jednom specifičnošću – da potporna konstrukcija bude organizovana sa spoljašnje strane objekta, poput Hotela Morpheus koji su radili ZHA (Zaha Hadid Architects).

Ovakav dizajn egzoskeleta trebalo bi da bude referenca na romboidnu šaru na bavarskoj zastavi.

FOTO: POPULOUS.COM

Tokom procesa projektovanja, održivost je u znatnoj meri bila fokus arhitekata iz Populousa, te je planirano korišćenje materijala koji se mogu reciklirati, a kako je već pomenuto, objekat će samostalno zadovoljavati sve svoje energetske potrebe.

„Kao prva ovog tipa u Nemačkoj, nova arena za organizovanje događaja biće klimatski neutralna zahvaljujući planiranju zasnovanom na životnom ciklusu za smanjenje ugljeničnog otiska tokom izgradnje i klimatski pozitivnom upravljanju tokom operativne faze“, objasnili su iz Populousa i dodali:

FOTO: POPULOUS.COM

„Nekoliko hiljada solarnih panela na krovu arene i oko predmetne lokacije, zajedno sa potencijalom za geotermalnu energiju i daljinsko grejanje, obezbediće da se energija za rad arene može proizvoditi na licu mesta“.

Oni su i dodali da će se ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija obezbediti kroz jasno definisanu strategiju održivosti i da će biti sertifikovan prema međunarodno priznatom sistemu održivosti, tako da postizanje ciljeva može biti objektivno procenjeno i može se transparentno meriti.

U unutrašnjosti, arena će biti organizovana u formi potkovice i moći će da ugosti i do 20.000 posetilaca tokom organizovanja koncerata, raznovrsnih televizijskih prenosa ili konvencija.

FOTO: POPULOUS.COM

Projektom je predviđeno i ekstenzivno ozelenjavanje, te će oko arene biti zasađen veliki broj stabala i raznovrsnih biljaka, posebno odabranih za ovu oblast.

Osim toga, u neposrednoj blizini je planirana izgradnja hotela i parkinga, koji će takođe na svojoj lokaciji sadržati značajnu količinu zelenila.

Lokalni zvaničnici, koji su projektu dali zeleno svetlo, pretpostavljaju da će objekat biti u funkciji do 2027. godine – ako sve bude teklo po planu.

 

Izvor: newatlas.com

Foto: populous.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.