OSAM STADIONA NA KOJIMA SE IGRAJU MEČEVI SVETSKOG PRVENSTVA U KATARU

23. Nov 2022
Photo: Qatar’s Supreme Committee for Delivery & Legacy

Nakon višegodišnjih priprema, Svetsko prvenstvo u fudbalu za muškarce 2022, jedan od najiščekivanijih globalnih događaja ove godine, konačno je počelo u nedelju, 20. novembra, i trajaće sve do nedelje, 18. decembra.

Od kada je FIFA objavila da će Katar biti domaćin ovog turnira, radovi na izgradnji ili rekonstrukciji ukupno 8 stadiona krenuli su punom parom, a čime je na kraju sve rezultiralo otkrivamo vam u redovima koji slede.

Qatar’s Supreme Committee for Delivery & Legacy

STADION AL THUMAMA – IBRAHIM JAIDAH ARCHITECTS & ENGINEERS

Smešten 12 kilometara južno od Dohe, dizajn stadiona Al Thumama prožima arapsku kulturu kroz svoju fasadu, crpeći inspiraciju iz tkanih šara kape „takije“, tradicionalnog pokrivača za glavu koji nose muslimanski muškarci u arapskom regionu.

Pored svog dizajna, oblast koja okružuje projekat istražuje važnost ekološke i kontekstualne arhitekture, ciljajući Global Sustainability Assessment System Trust (GSAS) sertifikat sa 4 zvezdice za projektovanje i izgradnju, piše gradnja.rs.

Stadion obezbeđuje uštedu 40% više sveže vode u poređenju sa konvencionalnim stadionom, koristeći recikliranu vodu za navodnjavanje zelenih površina.

Čak 50.000 kvadratnih metara parkovske površine je integrisano u dizajn, koristeći autohtono drveće za pokrivanje 84% pejzaža.

Stadion je inaugurisan tokom 49. finala Amir kupa 22. oktobra 2021.

Qatar’s Supreme Committee for Delivery & Legacy

STADION AL JANOUB – ZAHA HADID ARCHITECTS I AECOM

Još 2013. godine, firma Zaha Hadid Architects je izabrana da radi zajedno sa AECOM-om na projektovanju i izgradnji stadiona Al Janoub, na kome će se 28. novembra održati susret između Srbije i Kameruna.

Izgrađen u Al Vakrahu, jednom od najstarijih naseljenih područja na jugu Dohe i smešten u bogatom kulturnom lokalitetu sa dubokim arheološkim nasleđem, dizajn je inspirisan gradskom istorijom lova na bisere, ribolova i tradicionalnih čamaca.

Stadion sa 40.000 mesta otvoren je 16. maja 2019, što se poklopilo sa finalom Amir kupa. Posle prvenstva, kapacitet stadiona biće smanjen na 20.000 posetilaca, dok će ostalih 20.000 mesta biti donirano projektima za razvoj fudbala u inostranstvu.

Ugostiteljski i rekreativni objekti, kao i škola, sala za događaje, biciklističke staze, staze za jahanje i trčanje, neki su od novih sadržaja koji se trenutno razvijaju pored stadiona kako bi se osigurala njegova upotreba na duge staze.

Qatar’s Supreme Committee for Delivery & Legacy

STADION AL BAYT – AS+P ALBERT SPEER + PARTNER I DAR AL-HANDASAH

Inspirisan tradicionalnim nomadskim šatorima, stadion kapaciteta 60.000 posetilaca bio je domaćin prve utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu 2022, a poprište fudbalske igre nastaviće da bude sve do polufinala.

Smešten u severnom gradu Al Khor, mestu poznatom po lovu na bisere i ribolovu koje je tokom godina pozivalo stanovnike pustinje na obalu, dizajn stadiona odaje počast prošlosti i sadašnjosti Katara, naglašavajući kulturu, tradiciju i istoriju grada.

Slično nomadskim šatorima, gornji sloj modularnog dizajna sedišta je prenosiv i biće uklonjen nakon prvenstva i dat zemljama u razvoju kojima je potrebna sportska infrastruktura.

Dizajn stadiona otkrili su sredinom 2014. godine katarski komitet za nasleđe i Aspire Zone Foundation, a inaugurisan je početkom 2020. godine, što se poklopilo sa Nacionalnim danom sporta Katara.

Qatar’s Supreme Committee for Delivery & Legacy

STADION AHMAD BIN ALI – BDP PATTERN, RAMBOLL I AECOM

Dom jednog od najslavnijih katarskih fudbalskih timova u gradu Al Rajan, stadion Ahmad bin Ali slavi svoju blisku zajednicu ugrađivanjem simbola katarske kulture i tradicije.

Jedna od glavnih karakteristika dizajna je talasasta fasada, napravljena od šara koje karakterišu različite aspekte zemlje, kao što su „značaj porodice, lepota pustinje, autohtona flora i fauna, kao i lokalna i međunarodna trgovina“ .

Oko 40.000 navijača biće zaštićeno laganim nadstrešnicom i naprednim sistemima hlađenja, koji će obezbediti optimalan komfor tokom utakmica.

Nazivan još i „kapija pustinje“, stadion Ahmad bin Ali je otvorio svoja vrata u decembru 2020. tokom finala Amir kupa.

Qatar’s Supreme Committee for Delivery & Legacy

STADION EDUCATION CITY – FENWICK IRIBARREN ARCHITECTS

Smešten u živopisnom centru znanja i inovacija, stadion Education City okružen je akademskim objektima i sportskim organizacijama.

Zbog svoje posebne lokacije u gradu Education City, struktura je dizajnirana pažljivo i sa velikim fokusom na pristupačnost.

Tokom izgradnje, bageri su otkrili stene stare 20-30 miliona godina, što ih je nateralo da kopaju 17 metara niže, tako da teren može da se smesti ispod nivoa mora gde su temperature niže.

Fasada ima trouglaste šare, reimaginaciju tradicionalnih arabesknih uzoraka, koje izgledaju kao da menjaju boju tokom dana sledeći kretanje sunca po nebu.

Dizajn je otkriven 2014. godine, a stadion je bio kompletiran i otvoren za javnost 2020. godine.

Qatar’s Supreme Committee for Delivery & Legacy

STADION 974 – FENWICK IRIBARREN ARCHITECTS

Smatran za jedan od najinovativnijih dizajna stadiona od svih 8 struktura, stadion 974, ranije poznat kao Ras Abou Aboud, inspirisan je međunarodnom trgovinom i pomorstvom Katara.

Za ovaj projekat je veoma značajan broj „974“, koji je međunarodni pozivni broj za Katar, kao i broj brodskih kontejnera koji su se koristili u njegovoj izgradnji.

Struktura na kojoj će naši Orlovi 2. decembra odigrati meč sa Švajcarskom nalazi se na obali preko puta horizonta Zapadnog zaliva Dohe.

Pošto je uglavnom napravljen od transportnih kontejnera, stadion kapaciteta 40.000 će biti u potpunosti demontiran po završetku Svetskog prvenstva i koristiće se kao razvoj na obali za lokalnu zajednicu.

Stadion je zvanično inaugurisan 20. novembra 2021. godine putem digitalne prezentacije.

Qatar’s Supreme Committee for Delivery & Legacy

STADION KHALIFA INTERNATIONAL – ASPIRE ZONE FOUNDATION

Izgrađen 1976. godine u Al Rajanu, Khalifa International je dugo bio jedan od najistaknutijih stadiona u Kataru, koji je, između ostalih događaja, bio domaćin Azijskih igara, Kupa Persijskog zaliva i AFC kupa Azije.

Za ovogodišnje prvenstvo, stadion je proširen da bi mogao da primi 40.000 navijača i opremljen je inovativnom tehnologijom hlađenja koja će omogućiti igračima da se takmiče u prijatnom okruženju.

Struktura je dobila dodatak u vidu krova za zaštitu prostora za sedenje, zajedno sa novom strukturom na istočnom krilu koja će ugostiti punktove za hranu, prodavnice, višenamenske sobe, VIP salone, muzej i zdravstveni centar.

Ceremonija ponovnog otvaranja stadiona Khalifa International održana je 2017. godine.

Qatar’s Supreme Committee for Delivery & Legacy

STADION LUSAIL – FOSTER + PARTNERS I POPULOUS

Stadion Lusail sa kapacitetom od 80.000 posetilaca, najveći od svih 8 objekata, imaće tu čast da bude domaćin finala Svetskog prvenstva u Kataru 2022,

Dizajn je inspirisan interakcijom svetlosti i senke koja se vidi u fanaru, tradicionalnom fenjeru u ovim krajevima Azije.

Strukturni oblik i fasada odražavaju zamršene motive umetničkih dela i komada nameštaja koji se nalaze širom arapskog i islamskog sveta tokom ranih civilizacija.

Zbog svoje istaknute lokacije u Lusailu, novoizgrađenoj metropoli, master plan stadiona sadrži tramvajski sistem i bujne zelene površine, pretvarajući tako objekat u arenu fokusiranu na održivost.

Kada se događaj završi, biće transformisan u višenamensko središte zajednice sa školama, prodavnicama, kafićima, sportskim objektima i zdravstvenim klinikama.

Stadion je svečano otvoren krajem 2021. godine, a naša reprezentacija okušaće na njemu sportsku sreću u meču protiv Brazila u četvrtak, 24. novembra.

 

Izvor: gradnja.rs

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.