OTKRIVEN ZLATNI LUSAIL STADION U KATARU

23. Sep 2022
Photo: dezeen.com

Britanski studio Foster + Partners otkrio je slike zlatnog stadiona Lusail u Kataru, koji će biti domaćin finala FIFA Svetskog prvenstva 2022.

Stadion, na kojem će se odigrati 10 utakmica na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u fudbalu, uključujući i finale, zvanično je otvoren 9. septembra utakmicom između šampiona Saudijske Pro lige Al Hilal SFC i pobednika egipatske Premijer lige Zamaleka.

Dizajniran od strane Foster + Partners, u saradnji sa građevinskim inženjerom Arupom i sportskim arhitektom Populosom, stadion sa 80.000 sedišta nalazi se severno od glavnog grada Katara Dohe, u Lusailu. Obložen zlatnom fasadom, dizajniran je da bude upečatljiv dodatak gradu u nastajanju.

„Naša ambicija je bila da stvorimo upečatljivu, ali jednostavnu formu koja odražava funkciju zgrade, odgovara klimi Katara i pojača dramatizaciju događaja“, rekao je šef studija Foster + Partners Luk Foks.

Opisan kao "zlatni sud", oblik stadiona inspirisan je islamskim činijama, kao i lokalnom arhitekturom.

Perforirana fasada sastavljena je od brojnih ravnih, trouglastih parčića, oslonjenih na čelični okvir, kako bi se stvorila zakrivljena forma. Trouglasti otvori na fasadi upućuju na strukturu stadiona i stvaraju perforirani ekran koji propušta svetlost u unutrašnji prostor.

Kako ističu autori, stvaranje „impresivne atmosfere“ za igrače i gledaoce bilo je početna tačka za dizajn, sa idejom da se navijači rasporede što bliže terenu.

Stadion je pokriven krovom od kablovske mreže sa "krakom" koji pruža hlad za navijače i igrače. Struktura prečnika 307 metara jedna je od najvećih koja je ikad  postavljena na stadion, i, kao I fasada, dizajnirana ja da doprinese smanjenju potrošnje energije.

Unutar stadiona, koji je dobio ocenu od pet zvezdica prema Globalnom sistemu za procenu održivosti, spoljni klima uređaji dodatno će se koristiti za hlađenje navijača.

Foster + Partners se nada da će stadion, čiji će kapacitet nakon turnira biti smanjen na oko 40.000 mesta, postati "trajni simbol" Svetskog prvenstva u Kataru.

Izvor: dezeen.com

 

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.