OTKRIVENO PET PREDLOGA ZA DIZAJN BEZOSOVOG CENTRA U VAŠINGTONU

21. Sep 2022
Photo: archdaily.com

Smitsonijan muzej je nedavno otkrio pet anonimnih predloga dizajna za „Bezosov centar za učenje“ i trenutno se očekuju povratne reakcije javnosti. Transformacija Nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i astronautike (NASM) nesumnjivo predstavlja trenutak bez presedana u konzervaciji i očuvanju hiljada artefakata.

Uz rekordnu donaciju od 250 miliona dolara, koju je ovoj instituciji prosledio osnivač Amazona Džef Bezos, čuveni muzej u Vašingtonu prolazi kroz obimnu višegodišnju obnovu, koja je otpočela 2018. godine. Smitsonovski institut je svetski poznat muzejski i istraživački kompleks, sa čak 11 muzeja , među kojima je i Nacionalni muzej vazduhoplovstva i astronautike (NASM), za čiju obnovu će biti potrebno oko sedam godina, piše ArchDaily.

Prema projektu, predviđa se rušenje paviljona Wright Place kako bi se izgradio novi objekat u kom će se nalaziti „Bezosov centar za učenje“, koji uključuje i restoran, izložbene prostore i javnu opservatoriju. Predlozi koje vam predstavljamo u redovima koji slede razvijaju različite pristupe istorijskom urbanističkom planu senatora Mekmilana i redefinišu ulogu muzejskog obrazovanja u iskustvu učenja.

FIRMA A

Na osnovu oblika šestougla, može se reći da projekat traži efikasnost i direktnu referencu usmerenu na prirodu i svemirsku tehnologiju.

Počevši od strukture saća, do Međunarodne svemirske stanice i teleskopa Džejms Veb, šestougao pokazuje superiornu fleksibilnost u smanjenju strukturalnih raspona i konfigurisanju ćelija različitih razmera. Ćelije imaju fleksibilne učionice i raketni atrijum.

FIRMA B

Dizajn se harmonično integriše sa masivnim, visinskim i balkonskim otvorima Nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemira. Istovremeno, njegov široki oblik povezuje se sa zakrivljenim oblikom susednog Nacionalnog muzeja američkih Indijanaca.

FIRMA C

Prateći krivine i kupole izražene u mnogim monumentalnim strukturama i muzejima Vašington Distrikta, paviljon se proteže kao čvrsti stakleni volumen koji se spušta niz postojeću fasadu istorijskog objekta NASM.

FIRMA D

Inspiracija za ovaj dizajn je bila spiralna galaksija čiji oblik odražava dve trećine poznatih galaksija, uključujući i naš Mlečni put. Arhitektura zgrade metaforički predstavlja pojedinačnog učesnika, vaspitača i posetioca u jezgru univerzuma, okruženog obrazovnim iskustvima i putevima otkrića koji vode do beskonačnih mogućnosti za njihovu budućnost u nauci, inovacijama i liderstvu.

FIRMA E

Na koncept firme je uticao oblik magline ili formiranje budućih zvezda. Fasada objekta će biti u potpunosti prekrivena staklenim dizajnom koji oponaša konstrukciju od krečnjaka koja se nalazi na susednoj muzejskoj zgradi, koju je projektovao arhitekta Đojo Obata.

 

Izvor: archdaily.com

Foto: archdaily.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.