POČELA REKONSTRUKCIJA KULTNOG BEOGRADSKOG HOTELA BRISTOL

18. Aug 2022
Photo: bureaucube.com

U februaru ove godine restauracijom fasade započeta je rekonstrukcija hotela Bristol, jednog od simbola prestonice s početka 20. veka kada je Savamala bila centar mondenskog života u Beogradu, saopštila je kompanija Beograd na vodi.

„Ovo remek-delo čuvenog srpskog arhitekte Nikole Nestorovića vraća se na mapu najotmenijih mesta u Beogradu i sprema se da zasija sjajem kakvim nije odisao decenijama unazad. Na restauraciji fasade kultnog beogradskog hotela koji se danas nalazi u okviru Beograda na vodi angažovano je 16 vrhunskih umetnika, kao i trojica od preostalih pet likorezaca u Srbiji“ navedeno je u saopštenju.

FOTO: BUREAUCUBE.COM

Dodaje se da radove na rekonstrukciji Bristola izvodi građevinska firma KOTO doo.

Prema rečima Blagoja Mićkovića, direktora ALP inženjeringa koji je podizvođač radova, osnovni zadatak restauratora jeste da se originalna fasadna arhitektura sačuva i da se, u meri u kojoj je to moguće, vrati u prvobitno stanje.

„Restauracija Bristola započela je čišćenjem fasade, a zatim su stručnjaci konstatovali u kakvom stanju se nalazi ono što je na njoj zatečeno. Delovi koji su propali ili pukli zamenjeni su novim, a oni koji su samo erodirali, ali se nalaze u dobrom stanju – restaurirani su“ navodi Mićković i ističe da se radovi polako privode kraju.

FOTO: BUREAUCUBE.COM

Restauracija se odvija u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Pored vajara i slikara saradnja na obnovi fasade uspostavljena je i sa Miroljubom Stamenkovićem, nekadašnjim profesorom na katedri primenjenog vajarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti i jednim od naših najvećih stručnjaka u oblasti primenjenog vajarstva, koji je stručni je konsultant na izradi nove i restauraciji postojeće ornamentalne fasadne plastike i garant da će Bristol ponovo postati prepoznatljiv simbol Beograda, stoji u dopisu.

Glavni cilj, navodi se, jeste da se očuva autentičnost hotela s obzirom da je reč o jedinstvenom objektu od istorijske i kulturne važnosti za Srbiju. Očuvani elementi ornamentalne fasadne plastike na „Bristolu“ koriste se kao kalupi za izradu novih, koji se zatim montiraju na fasadu. Te radove izvode specijalizovani stručnjaci u oblasti vajarstva i slikarstva – likoresci.

„Dobra vest je da je, uprkos brojnim razaranjima kojima je Beograd bio izložen u prošlosti, fasada u velikoj meri očuvana. Na vrhu zgrade, odmah ispod kupole, nalazi se fasadni venac koji je svih ovih decenija štitio delove fasade ispod njega od kiše i korozije, što dovoljno govori o arhitektonskoj ingenioznosti Nikole Nestorovića. Bristol, inače, ima pet bakarnih kupola koje se takođe nalaze u prilično dobrom stanju, ali im predstoji čišćenje i restauriranje“ objašnjava Mićković.

FOTO: BUREAUCUBE.COM

SVEDOK ZANIMLJIVIH VREMENA

Nakon što je 1907. godine zajedničkim radom arhitekata Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića nastala jedna od najimpozantnijih zgrada tog doba u Beogradu, pomenuta Beogradska zadruga, rodila se ideja o izgradnji hotela, kako bi se u potpunosti iskoristio ogromni potencijal prostora na obali Save. Beogradska zadruga je posao poverila proverenom stručnjaku Nikoli Nestoroviću.

Izgradnja hotela otpočela je 1910. i u potpunosti je završena 1912. godine, a zbog svoje izuzetne lepote i važnosti za urbanistički razvoj Beograda, Bristol danas predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 1987. godine.

Tokom više od veka postojanja, čuveni hotel posetile su brojne poznate i uticajne ličnosti. Među značajnijim gostima ističu se članovi čuvene porodice Rokfeler – Džon Rokfeler Mlađi, koji je boravio u Bristolu dvadesetih godina prošlog veka, a zatim i njegov sin Dejvid krajem sedamdesetih godina.

Priliku da odsednu u Bristolu imali su doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito i šahovski velemajstor Gari Kasparov, a poznato je i da je Bristol bio jedno od omiljenih mesta velikog Moma Kapora, piše ekapija.com.

 

Izvor: ekapija.com

Foto: bureaucube.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.