PREDSTAVLJEN DIZAJN ZA NAJVIŠI NEBODER U SINGAPURU

03. Nov 2022
Photo: som.com

Čuveni američki arhitektonski studio SOM objavio je dizajn za supervisoki neboder u Singapuru koji će biti najviši u gradu. Nazvan je "8 Shenton Way", a dizajn je inspirisan bambusovim šumama.

FOTO: SOM.COM

Neboder ima 63 sprata i stepenastu strukturu koja se uzdiže iz osnove ispunjene biljkama, sa nizom praznina duž fasade koje su dizajnirane da podsećaju na bambusovu šumu.

Ovo će biti prvi supervisoki neboder u Singapuru i dostići će visinu od 305 metara.

FOTO: SOM.COM

Smešten između centralnog poslovnog okruga i Marina Bay, neboder će imati kancelarije, luksuzne rezidencije i prodavnice. Dizajnirao ga je SOM, a razvila istočnoazijska firma Perennial Holdings Private Limited sa DCA Architects iz Singapura.

FOTO: SOM.COM

SOM ističe da će ovo biti najnoviji orijentir na horizontu Singapura, ​​kula nove generacije. Navode da je kula inspirisana bambusovim šumama – biofilnim dizajnom koji odražava vertikalne elemente koji se nalaze u prirodi. Fokusirani na zdravlje i bezbednost stanara nakon pandemije, uključili su beskontaktnu tehnologiju, antimikrobne materijale i pojačanu ventilaciju.

FOTO: SOM.COM

Neboder ima zakrivljeno postolje prekriveno vertikalnim lamelama i stilizovanim lepezama. Iz postolja vire građevine nalik pagodama od stakla i drveta koje će ugostiti javne sadržaje, dok će se na fasadi naći detalji od terakote. Za konstrukciju će se koristiti visokoefikasno zastakljivanje i beton, a SOM ističe da će beton sadržati određenu količinu reciklabilnih agregata.

FOTO: SOM.COM

Predviđeno je sedam prostranih, uređenih terasa, od kojih će neke biti na raspolaganju gostima hotela predviđenih za objekat, a neke za stanare. Dizajneri ističu da će neboder imati više od 10.000 kvadratnih metara uzdignutog javnog zelenog prostora – što premašuje ceo ugljenični otisak lokacije.

FOTO: SOM.COM

Za enterijer će se koristiti drvo, terakota i kamen, a predvorje će imati i reflektujući bazen. Izgradnja bi trebalo da bude završena 2028. godine. Prethodni rekord za najvišu zgradu u ovom gradu takođe je postavio SOM, sa kulom Guoco od 283,7 metara, završenom 2016.

FOTO: SOM.COM

Zelene fasade i uzdignute bašte postale su izuzetno popularne u gradu, na čemu se intenzivno radi.

FOTO: SOM.COM

 

Izvor: dezeen.com

Foto: som.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.