PROJEKAT „U REFLEKSIJAMA“ PREDSTAVLJA SRBIJU NA BIJENALU U VENECIJI

10. May 2023
Photo: Muzej primenjene umetnosti (Na slici: U REFLEKSIJAMA)

Projekat U REFLEKSIJAMA/ IN REFLECTIONS, 6°27'48.8, N 3°14'49.20E, mladog autorskog tima Ive Nunjić i Tihomira Dičića, predstavljaće Republiku Srbiju na 18. Međunarodnoj izložbi Bijenala arhitekture u Veneciji, od 20.maja do 26. novembra ove godine.

Od pet predloga koji su prošli u drugi krug, pomenuti rad dobio je većinu glasova. U ime Minstarstva kulture, institucija realizator nastupa je Muzej primenjene umetnosti, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije. Komesar je arhitekta Slobodan Jović, a žiri konkursa, ujedno i Stručni savet, bio je u sastavu: Biljana Jotić, MA Istorije umetnosti i kustoskinja, u svojstvu direktorke Muzeja primenjene umetnosti, predsednca Saveta, prof. dr. Dubravka Đukanović, dr. Jelena Ivanović Vojvodić, dr. Miljana Zeković, doc.dr. Snežana Vesnić, doc.dr. Jelena Mitrović, i arhitektkinja Ana Đurić.

Lesli Loko, kustoskinja 18. Međunarodne izložbe Bijenala arhitekture u Veneciji i autorka koncepta Laboratorija budućnosti obraća se učesnicima i javnosti pored ostalog i rečima: „Arhiv budućnosti je vizuelni prikaz procesa, crteža, diskusija, ideja, razgovora, starih argumenata, propozicija i novih shvatanja koji su kolektivno oživeli ovu izložbu...“

Ulaskom u paviljon Republike Srbije ući ćemo u elipsastu prostorno-vremensku mapu, slojeve procesa i trajanja, posmatranja i promišljanja, preispitivanja istovremenosti i cikličnosti. Od vremena 70-ih godina 20. veka do danas, od prostora međunarodnog sajma u Lagosu koji je centralna tema projekta, stecište susreta i razmene, otpočeli su i završili se brojni društveni procesi, ostavljajući tragove. Ono što izdvaja autentičnost autorskog koncepta je ne samo mapiranje i beleška pomenutih procesa, već jedan živi  momenat, koji se u najjednostavnijem opisu može nazvati hrabrim. Da bi postali živi svedoci stvarnosti i preneli je u projekat, autori su otputovali u nestabilnu i opasnu zonu Lagosa, suočili se sadašnjim stanjima, proživeli teške situacije, istražili, zabeležili i preneli u izložbenu postavku i dnevnike. Na nama je da reagujemo i oživimo u sebi postavljena pitanja. Vremenski i prostorni procesi sada i tada, ovde i onde, osnove su univerzalnih pitanja na koja arhitektura direktno reaguje otvarajući nova pitanja i stvarajući prostor za budućnost. Koja?

Tekst: Biljana Jotić

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.