RASPISAN NOVI TENDER ZA UREĐENJE MUZEJA GRADA BEOGRADA

23. Jun 2022
Photo: Služba glavnog gradskog urbaniste

Beogradski Sekretarijat za investicije je raspisao novi javni poziv za izvođenje radova na rekonstrukciji, sanaciji, dogradnji i prenameni objekta posebne namene u ulici Resavska 40b u Muzej grada Beograda.

Procenjena vrednost radova i ovaj put iznosi 2.792.200.000 bez uračunatog PDV-a, dok je tenderom predviđeno da posao traje 600 dana ili nešto više od godinu i po dana.

Podsećamo da je tender za obnovu Muzeja grada Beograda raspisan prošle jeseni, poništen u novembru 2021. jer je komisija sve pristigle ponude ocenila neprihvatljivim.

Pošto je 2016. godine izabrano idejno rešenje za objekat Muzeja grada Beograda, u februaru 2019. su preduzeti naredni koraci da posle 115 godina ova kulturna ustanova dobije svoju zgradu. Urbanistički projekat za rekonstrukciju, dogradnju i prenamenu objekta u Resavskoj 40b, koji je uradio Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP.

Kako se navodi u urbanističkom projektu, rekonstrukcija postojećeg objekta je neophodna zbog prilagođavanja prostora novoj nameni.

„Prvi sprat je planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj", piše u projektnoj dokumentaciji.

Prema projektu, u delu prema Nemanjinoj biće depo muzejskih i studijskih zbirki. Drugi sprat je u delu prema Birčaninovoj ulici planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama. Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

U planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola. Dvorište objekta je integrisano u javne prostorije muzeja. Centralni motiv dvorišta je arheološki lapidarijum - deo izložbene postavke muzeja na otvorenom. U okviru dvorišta planiran je i spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom, piše ekapija.com.

Gradske vlasti su ranije istakle da će ovaj muzej biti najveći srpski muzej na skoro 18.000 m2, veći i od Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, odnosno "kao četvrtina Luvra". Sama zgrada će imati suteren, prizemlje, dva sprata i povučeni sprat.

Novi rok za prijem ponuda je 5. avgust.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.