REGENERATIVNA ARHITEKTURA NA PRIMERU KOMPLEKSA KUĆA U JAPANU

20. Dec 2022
Photo: inhabitat.com / Courtesy of Tono, Inc

Možda ste čuli za regenerativnu poljoprivredu, ali arhitekte na jednom ostrvu u južnom Japanu podigle su regenerativnom arhitekturom tu ideju na novi nivo. Ideja je da se strukture mogu izgraditi tako da podržavaju i poboljšavaju svoje okruženje.

Projekat je smešten na ostrvu Jakušima i nazvan Sumu što znači „živeti“ i „postati jasan“. Dakle, projekat predstavlja potrebu da se živi u ravnoteži sa prirodom. Okružen je planinama i rekom koja se uliva u obližnji okean. Dizajneri su želeli da što više odraze prirodu u konstrukciji i koristili su drvo lokalno rasprostranjenog japanskog kedra, piše inhabitat.com.

FOTO: TONO, INC / NHABITAT.COM

Iako minimalističkog i tradicionalnog dizajna, ova stambena zadruga, koja je partnerstvo osam vlasnika, nudi moderna i inovativna rešenja za stanovanje koje vraća samom tlu koje ga podržava. Ovde leži seme regenerativne arhitekture.

Podzemno okruženje olakšava potrebe micelijuma, samog srca i mozga zdravlja zemljišta. Micelijum je komunikaciona mreža između korena drveća ispod površine. Kada se pravilno neguje, on filtrira tlo i oslobađa hranljive materije nazad u okolno područje. Ovo smanjuje eroziju, zbijanje tla i uklanjanje esencijalnih hranljivih materija.

Dizajneri su to postigli zakopavanjem ugljenisanih trupaca ispod temelja kuća, a dodatni ugljenik podstiče rast micelija. Zauzvrat, micelijum podstiče rast korenja drveća ispod kuća, pružajući dodatnu podršku.

FOTO: TONO, INC / INHABITAT.COM

Same kuće su pažljivo postavljene kako bi se maksimalno iskoristile prednosti obližnje vode i protoka vazduha. Projektovane su oko postojećeg drveća i odignute od tla radi minimalnog uticaja na prirodu. Pogled na okolni pejzaž dizajneri su iskoristili kako bi podstakli vezu sa prirodom. Ova ideja se dalje sprovodi otvorenim stazama za šetnju između kabina za spavanje i zajedničkih prostorija.

Enterijer je jednostavan, zasnovan na drvetu i malteru lokalnog porekla koji odražavaju elemente šume i obale. Sumu koristi obnovljivu energiju i 100% je nezavisan. Napaja se solarnom energijom, a za grejanje koristi lokalno ogrevno drvo. Zeleni elementi dizajna ističu energetsku efikasnost kroz čvrst omotač i jaku izolaciju.

 

Izvor: inhabitat.com

Foto: Tono, Inc / inhabitat.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.