SAUDIJSKA ARABIJA GRADI OSMOUGAONI PLUTAJUĆI GRAD U NEOMU

22. Dec 2022
Photo: neom.com

Saudijska Arabija je otkrila planove za svoj ambiciozni projekat, izgradnju osmostranog grada imena Oxagon koji će plutati na Crvenom moru. Oxagon će se nalaziti na rubu Neoma, novostvorene regije sa obnovljivim izvorima energije na severozapadu države, koji je deo „Vizije 2030“, plana Saudijske Arabije da diversifikuje svoju ekonomiju i smanji oslanjanje na naftu.

Oxagon će biti najveća plutajuća struktura na svetu i „dom za prvu potpuno automatizovanu luku i integrisano logističko čvorište na svetu“, koje će koristiti prednosti pomorstva koje putuje kroz Suecki kanal. Imaće karakterističan osmougaoni oblik koji će se jednim delom prostirati na kopnu, a velikim delom na Crvenom moru.

FOTO: NEOM.COM

„Oxagon će doprineti redefinisanju budućeg pristupa industrijskom razvoju, štiteći životnu sredinu i istovremeno stvarajući radna mesta i pomoći rast i razvoj Neoma. Doprineće kako regionalnoj tako i trgovini cele Saudijske Arabije stvarajući novu žarišnu tačku za globalne trgovinske tokove“, izjavio je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, piše dezeen.com.

Oxagon će se pojaviti u kontroverznom Neom-u pored luksuznog ostrva koje je dizajnirao Luca Dini Design and Architecture, skijališta koje su dizajnirali Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA i Bureau Proberts i 170 kilometara dugog grada pod nazivom The Line.

 

Izvor: dezeen.com

Foto: neom.com

 

 

 

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.