SEAPOD: PLUTAJUĆA KUĆA BUDUĆNOSTI

06. Oct 2022
Photo: oceanbuilders.com

Ideja izgradnje domova na vodi nije nova: u stvari, postoji najmanje desetak startapova koji predlažu ovu vrstu kuća. Ono što SeaPod donosi novo jeste obećanje luksuznog i pametnog doma koji će biti i pristupačan. Model koji je predložila kompanija Ocean Builders, sa sedištem u Panami, a dizajnirao Koen Oltuis, „prvi akvatekta na svetu“, i njegov tim Waterstudio, najavljen je kao prva eko-restaurativna plutajuća kuća na svetu. Koristi čelične cevi, zapremine veće od 47.800 kubnih metara, koje su ispunjene vazduhom i lebde 2,2 metra iznad talasa, sa celim jednim posebnim delom koji je pod vodom i koji će vremenom postati ekosistem za morski život.

SeaPod će imati panoramske prozore sa pogledom od 360 stepeni. Po jedinici će biti dostupna 73 kvadratna metra stambenog prostora, raspoređenog na tri i po nivoa. Unutrašnji raspored je jednostavan: dnevni boravak, kuhinja sa šankom za doručak, spavaća soba i spa kupatilo sa đakuzijem i zidom za penjanje koji vas vodi do krova. Tu je i terasa i mogućnost dodavanja „vodenog dvorišta“. Kuća je predviđena za dvoje i može da prima dva gosta da prenoće.

Cilj je da SeaPod kuće u jednom trenutku budu samodovoljne, ali u početnoj fazi će se verovatno oslanjati na energiju iz mreže. SeaPod će takođe biti pametne kuće. Prve narudžbine su počele u septembru, a cene se kreću između 295.000 i 1,5 miliona dolara po jedinici.

P.V.

Foto: oceanbuilders.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.