SKP CHENGDU: PODZEMNI TRŽNI CENTAR SA PARKOM NA KROVU

12. Jan 2023
Photo: Syibarite

Avangardni londonski studio Sybarite, u saradnji sa njujorškim dizajnerom Džejmsom Kornerom Fildom, dizajnirao je SKP Chengdu, luksuzni trgovački kompleks u kineskom gradu Čengduu, glavnom gradu pokrajine Sečuan. Orijentisan na razvoj tranzitnih delova grada, ovaj podzemni tržni centar prostire se na skoro 260.000 kvadratnih metara i smešten je 30 metara ispod zemlje. Vodeći svetski trgovinski lanci, dizajneri, ugostiteljski objekti i zajednice ljudi, deo su nove kulture koja je u povoju, s posebnim akcentom na očuvanje životne sredine, donoseći budućnost održivom dizajnu.

Foto: Sybarite

Spoj urbanog parka i podzemnih struktura čine ovaj kompleks jedinstvenim. Simbol je zelene ekologije i i vrhunske trgovine. Podeljen je na četiri glavna dela – avenije – i pet nivoa. Mnoštvo prostorija koje ne služe samo za trgovinu, već prevashodno za druženje i stvaranje novih, održivih zajednica, učinilo su da dizajnom i misijom postane pravi prototip pametnog grada koji nudi različita iskustva i promoviše održive vrednosti.

Veliki park koji se nalazi na površini, sa 33 brižlijvo uređene pejzažne celine, ne nagoveštava šta se krije ispod njega. A ispod se nalazi pet spratova maloprodajnog prostora, koji se pružaju 12 metara ispod zemlje. Ispod prodavnica je podzemna garaža sa 2.400 parking mesta. Šoping mol je kompletno digitalizovan zahvaljujući Huawei Smart Operation Management platformi.

Foto: Sybarite

Orijentisan na razvoj tranzitnih delova grada, inovativnim konceptom  i vrednostima koje zastupa, održivi park sa podzemnim tržnim centrom svojevrstan je poklon stanovnicima Čengdua. Nova ekološka infrastruktura temelji se na potrošnji energije na naučnim proračunima. Koristi se najnovija tehnologija za uštedu energije, zaštitu životne sredine, smanjenje zagađenja i proizvodnju niske emisije ugljenika. Savršeno podržava i saobraćajnu infrastrukturu – osim što se skoro sve glavne metro linije seku u ovoj tački grada, i linija koja vodi direktno do aerodroma prolazi pored ovog podzemnog trgovinskog centra.

Foto: Sybarite

Nova dimenzija kulture života i trgovine sadržana je u ovom jedinstvenom konceptu. Posetioci imaju mogućnost da uživaju novom iskustvu koje nije samo uobičajena kupovina, već obeležje mode kroz najpriznatije svetske brendove, ekološku infrastrukturu i povratak prirodi, umetnosti kroz muziku i dizajn i vrhunske gastronomske ukuse.

Londonski arhitektonski studio Sybarite već je projektovao nekoliko šoping molova za kompaniju SPK, između ostalog u Pekingu i Sijanu.

Izvor: sybarite.com

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.